IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

14 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Śliwki w czekoladzie, czyli czekoladowa wersja śliwkowej nutelli Janki
Joanna
post 11 Sep 2006, 13:00
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.533
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



"Śliwki w czekoladzie"

czyli czekoladowa wersja śliwkowej "nutelli" Janki:
http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2835

Składniki:
2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek
około 700 - 800 g cukru ( ilość zależna od stopnia dojrzałości śliwek)
2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii
50 - 100 g kakao Deco Morreno
1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić powoli ustawione "do góry nogami" pod kocykiem.

Uwagi:
Podane powyżej proporcje są wyłącznie orientacyjne. Osobiście robię na oko i smak.
Powidła smażymy do odpowiedniej gęstości zgodnie z powszechnie znanymi zasadami. Mnie to zajmuje około trzech dni.
Ilość dodatków do powideł jest sprawą indywidualnego gustu. Można je dostosować do własnych upodobań smakowych.
Podany przepis jest po prostu bazą do własnych eksperymentów. icon_smile.gif

Załączone pliki
Załączony plik  nutella__liwkowa1.jpg ( 37.16K ) Suma pobrań: 79
Załączony plik  nutella__liwkowa2.jpg ( 23.01K ) Suma pobrań: 27
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 11 Sep 2006, 13:32
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.995
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Też tak spróbuję.
A co.... :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 13 Sep 2006, 14:38
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Jaki to ma smak? Jak śliwki w czekoladzie trochę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 13 Sep 2006, 17:46
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.533
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Liska @ 13 Sep 2006, 15:38 ) *
Jaki to ma smak? Jak śliwki w czekoladzie trochę?

Moje dziecko poproszone o spróbowanie i ocenę tych powidełek zakrzyknęło - mamo, to smakuje zupełnie jak śliwki w czekoladzie! I dlatego dałam im taką nazwę.
Zresztą patrząc na składniki, trudno się spodziewać innego smaku.... icon_smile.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 15 Sep 2006, 11:05
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



Zrobiłam! Czemu ja do tej pory na to nie wpadłam przy moich czekoladożernych chłopach? Spróbowali, pomlaskali, znaczy się dobre.
Dzisiaj wstawiam kolejne sliwki, bo wczoraj "wypróbowali" jeden słoiczek świeżych czekopowideł.
anbetung.gif Dzięki za podpowiedź, nareszcie będa jeść powidła bo do tej pory tylko truskawkowy dżemik wcinali.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 20 Sep 2006, 17:44
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Joanno, pyszne to jest!!! I rzeczywiscie do zludzenia przypomina smak sliwek w czekoladzie icon_smile.gif Dzieki za przepis - bede na pewno co roku powtarzac bo juz widze i smakuje piernik przelozony tym smarowidlem icon_smile.gif
Ja zamiast cukru waniliowego wrzucilam do sliwek dwie naciete laski wanilii, reszte robilam zgodnie z przepisem icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 20 Sep 2006, 18:10
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



O rany boskie ..... !!!!
I skad ja biedna wezme wegierki icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 20 Sep 2006, 19:09
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(bajaderka @ 20 Sep 2006, 18:44 ) *
Joanno, pyszne to jest!!! I rzeczywiscie do zludzenia przypomina smak sliwek w czekoladzie icon_smile.gif Dzieki za przepis - bede na pewno co roku powtarzac bo juz widze i smakuje piernik przelozony tym smarowidlem icon_smile.gif
Ja zamiast cukru waniliowego wrzucilam do sliwek dwie naciete laski wanilii, reszte robilam zgodnie z przepisem icon_smile.gif




O rany!!!!!!
Robię te śliwki w weekend. lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 20 Sep 2006, 22:20
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



A skad JA wezme wegierki???
Moze sprobuje z innymi sliwkami...hm...wyglada tak apetycznie...

Bajaderko...a skad Ty, na obczyznie, sliwki wegierki masz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 21 Sep 2006, 03:15
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



tatter, na mojej obczyznie wegierki wystepuja icon_smile.gif Wprawdzie sezon na nie jest bardzo krotki i nie wszedzie mozna kupic, ale ja co roku bardzo pilnuje, zeby ich nie przgapic - jedyne przetwory jakie robie to wlasnie wegierkowe icon_mrgreen.gif

Ale mysle, ze do tego przepisu mozna uzyc innych sliwek, moze tych wielkich czarnych - powinno wyjsc rownie dobre icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 21 Sep 2006, 17:23
Post #11


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



Chodzę i "podżeram", naprawdę smak super! Nie jestem do końca pewna, czy te śliwki do piernika dotrwają icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaH
post 21 Sep 2006, 20:55
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.423
Dołączył: 15-November 05
Skąd: Witten/Niemcy
Użytkownik nr: 967



czy w tym dzemiku wyczuwalna jest skorka ze sliwek???
pytam bo ostatnio robilam tylko z kakao.Zmiksowalam, smazylam z 2 godz a mimo to skorka byla wyczuwalna.
Dzis znow przytaszyczylam wielki koszyk wegierek prosto z dzialki sasiada, wiec bedzie trza ten przepisik wyprobowac :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 21 Sep 2006, 22:23
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



CYTAT
Ale mysle, ze do tego przepisu mozna uzyc innych sliwek, moze tych wielkich czarnych - powinno wyjsc rownie dobre


To ide kupic jutro te wielkie czarne. Trzeba je bedzie chyba dluzej posmazyc, bo wodniste toto i bardziej slodkie od wegierek, wiec moze ciut mniej cukru. Juz mi slinka leci, jakie to musi byc pyszne.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Baśka
post 22 Sep 2006, 08:25
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.129
Dołączył: 13-September 04
Użytkownik nr: 18



cudeńko, już czuję smak moich ciasteczek bożonarodzeniowych przełożonych tym wynalazkiem mniam.gif

tylko mam takie pytanie w kwestii: smażyć, dodając cukier do uzyskania pożądanej konsystencji.... ile trwa tak na oko uzyskanie tej pożądanej konsystencji, bo w robieniu dżemów i innych powideł jestem jeszcze niewyrobiona i mogłabym przedobrzyć z tym smażeniem icon_redface.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 22 Sep 2006, 08:34
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.355
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(Baśka @ 22 Sep 2006, 09:25 ) *
tylko mam takie pytanie w kwestii: smażyć, dodając cukier do uzyskania pożądanej konsystencji.... ile trwa tak na oko uzyskanie tej pożądanej konsystencji, bo w robieniu dżemów i innych powideł jestem jeszcze niewyrobiona i mogłabym przedobrzyć z tym smażeniem icon_redface.gif icon_mrgreen.gif

Też jestem zainteresowana odpowiedzią, bo właśnie zaczęłam smażenie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 22 Sep 2006, 08:56
Post #16


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Dziewczyny , myslicie, ze sliwki mozna by bylo zyrafa potraktowac zamiast mielic w maszynce ?
Nienawidze wyciagac maszynki z czelusci spizarni. pinggrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 22 Sep 2006, 09:08
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.355
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Agusiu, ja potraktowałam maszynką elektryczną. Błyskawicznie to poszło. Wydaje mi się, że żyrafą bardzo się spieni. No i będzie chyba okropnie pryskać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 22 Sep 2006, 11:48
Post #18


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



a PROPOS SMAŻENIA I KONSYSTENCJI.
JA PO PROSTU NAJPIERW SMAŻĘ SAME ŚLIWKI, ODPAROWUJĄ SPORO PŁYNU, JAK UWAŻAM, ŻE JEST OK, WTEDY DALSZA CZĘŚĆ ROBOTY. cZĘŚĆ ZMIKSOWAŁAM PRZED DODANIEM CUKRU, A OSTATNIE ŚLIWKI BEZ MIKSOWANIA, POTEM CUKIER I RESZTA DODATKÓW I SIUP DO SŁOIKA.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 22 Sep 2006, 12:39
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(AgusiaH @ 22 Sep 2006, 09:56 ) *
Dziewczyny , myslicie, ze sliwki mozna by bylo zyrafa potraktowac zamiast mielic w maszynce ?
Nienawidze wyciagac maszynki z czelusci spizarni. pinggrins.gif



ja wrzuciłam do malaksera, bo maszynki u mnie brak.

Powiem tylko - to jest absolutna rewelacja! Nagroda złotego piernika dla tego, kto wymyślił ten przepis. Pyszne! Właśnie gotuję z 3 kg sliwek i jutro będzie powtórka icon_smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 22 Sep 2006, 13:00
Post #20


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.355
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(Liska @ 22 Sep 2006, 13:39 ) *
Powiem tylko - to jest absolutna rewelacja! Nagroda złotego piernika dla tego, kto wymyślił ten przepis. Pyszne! Właśnie gotuję z 3 kg sliwek i jutro będzie powtórka icon_smile.gif.

Podpisuję się pod tym. anbetung.gif dla autorki. Właśnie skończyłam robić. Z 1,5 kg węgierek i 1/2 kg cukru wyszło mi 6 małych słoiczków (takich od majonezu). Tylko nie wiem czy nie za długo gotowałam. Próbowałam wlewać na spodeczek i chłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że konsystencja będzie dobra.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th August 2019 - 16:57