- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Wg przepisu mojej mamy
Opłukane grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą na durszlaku. Sporządzamy zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3-6 listków laurowych (w zależności od wielkości)
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (lub mniej jeśli ktoś lubi łagodniejsze)
3-4 cebule pokrojone w 0,5 cm plastry
1-2 marchewki pokrojone w cieniutkie plasterki
Zagotowujemy wodę, wsypujemy sól, cukier, przyprawy, warzywa i podgotowujemy około 5 minut, po tym czasie dolewamy ocet i wyłączamy ogień. W słoiczkach układamy na dnie podgotowane warzywa, na nich grzyby, wlewamy zalewę, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut. Smacznego

Opłukane grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą na durszlaku. Sporządzamy zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3-6 listków laurowych (w zależności od wielkości)
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (lub mniej jeśli ktoś lubi łagodniejsze)
3-4 cebule pokrojone w 0,5 cm plastry
1-2 marchewki pokrojone w cieniutkie plasterki
Zagotowujemy wodę, wsypujemy sól, cukier, przyprawy, warzywa i podgotowujemy około 5 minut, po tym czasie dolewamy ocet i wyłączamy ogień. W słoiczkach układamy na dnie podgotowane warzywa, na nich grzyby, wlewamy zalewę, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut. Smacznego
