Grzybki marynowane

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Wg przepisu mojej mamy
lecker.gif

Opłukane grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą na durszlaku. Sporządzamy zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3-6 listków laurowych (w zależności od wielkości)
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (lub mniej jeśli ktoś lubi łagodniejsze)
3-4 cebule pokrojone w 0,5 cm plastry
1-2 marchewki pokrojone w cieniutkie plasterki

Zagotowujemy wodę, wsypujemy sól, cukier, przyprawy, warzywa i podgotowujemy około 5 minut, po tym czasie dolewamy ocet i wyłączamy ogień. W słoiczkach układamy na dnie podgotowane warzywa, na nich grzyby, wlewamy zalewę, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut. Smacznego
icon_mrgreen.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
robie wlasnie
icon_biggrin.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
To bardzo się cieszę
icon_smile.gif
, jeśli mogę coś doradzić, to nie nakładaj grzybków do pełna, tzn. zostaw trochę więcej miejsca niż zwykle, żeby mogły swobodnie pływać w tej zalewie, ja raz za dużo nałożyłam i smakowały tak, jakby nie były w zalewie octowej.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
nakladalam dosc duzo do sloikow, ale po pasteryzacji grzybki osiadly troche, a wiec zalewy mysle, ze jest wystarczajaco...
dodatkowo do kazdego sloika dalam gorczyce, bo tak lubimy
icon_biggrin.gif
 

mazik

Member
Lut 16, 2005
92
0
0
Bardzo dobry przepis, ja dodalam jeszcze po gozdziku do słoika i tez gorczycę.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
u mnie jest:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu 10%
1 łyżka stołowa cukru
pokruszony liść laurowy
po 5 ziarenek pieprzu i ziela
ilość na litrowy słoik grzybków
grzybki gotuję około 30 minut w osolonej wodzie, wkładam do słoików, zalewam gotującą zalewą, zakręcam i odwarcam do góry dnem, nie pasteryzuję, wychodzą tak "obrzydliwe" że muszę chować po kątach
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Ja też nie pasteryzuję, ale za to wyparzam słoiki bezpośrednio przed nalożeniem grzybów.
Grzyby zagotowuję, wylewam wodę, płuczę zimną wodą i zagotowuję jescze raz przez kilka minut. Odcedzam. Wrzucam do wrzącej zalewy, zamieszam i nakladam do wyparzonych słoiczków. Zakręca i odstawiam pod kocyk do góry dnem. Zalewa: Ocet z wodą 1:5, trochę ziaren pieprzu, ziela, liśc laurowy, gożdziki ale nie zawsze. Zawsze gorczyca do słoików. Cukru sporo .
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Podpinam się tutaj, bo dzisiaj na targu facet miał prawdziwki w marynacie. Jak one pięknie wygladały. Były takie jaśniutkie.
Może wiecie jak to zrobić?
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
0
Właśnie zrobiłam. To moje pierwsze marynowane grzyby, bo do tej pory zawsze dostawałam od ojca i nie musiałam się trudzić. Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam. Nie miałam tylko marchewki, a o tej porze nigdzie w pobliżu bym już nie kupiła [bo to przecież niedziela], ale to nie powinno zbytnio wpłynąć na smak, co?
gruebel_2.gif