![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
na 4 porcje (porcja= foremka do creme brulee, płytka, ok 15 cm średnicy)
500 ml śmietany 36% gęstej (to jest 2,5 opakowania piątnicy 36% - po rozgrzaniu obliczane!) 1/3 szklanki cukru białego (ostatnie sypnięcie stopniowo, do smaku!) nasionka wydłubane z 2 lasek wanilii (bożebroń esencja, cukier wanilinowy etc. może jednak być cukier z prawdziwą wanilią i o taką ilość zmniejszyć proporcję zwykłego cukru) 6 dużych żółtek ok. 0,25 szklanki cukru do karmelizowania (proszę wierzyć krembrulowemu maniakowi - że równie dobrze może to być biały drobny cukier do wypieków, biały kryształ, brązowy demerara i.in. Najważniejszą sprawą jest moim skromnym zdaniem palnik, zresztą wtedy można sobie dowoli eksperymentować z ulubionym cukrem. Ja stawiam na zwykły biały. Rozgrzej piekarnik do 100 st. bez termoobiegu W garnuszku (wybierz taki w ktorym nie przypala się za szybko!!) zagotuj POWOLI śmietanę, cukier i wanilię. Kiedy chwilę pobulgocze, odstaw na bok, aby lekko ostygła. Ubij żółtka lekko, aż będą dobrze wymieszane, ale nie białe, niepuszyste i nienapowietrzone!!!! Wlej chochlę śmietanki (lekko ostudzonej, wymieszaj), wlej kolejną chochle, wymieszaj (nie napowietrzaj!!). Wlej resztę śmietany. Uderz mocno naczyniem w którym jets cala mieszanina o blat, zeby pozbyc sie wszelkich zbytecznych bąbli! Creme brulee ma byc gladki, bez bąbli, niewyrośnięty. Jak tafla wody błyszczący! Znaczy się, pod skorupką cukru tego i tak nie widać, ale kremobrulowy maniak zawsze pozna, czy dany krem był robiony przez innego maniaka, czy przez kogos, kto otworzył pierwszy lepszy przepis ;) Przelej przez sitko do miski, a potem nalej sprawiedliwie do 4 naczynek. Jesli nie macie takich płytkich o duzej srednicy, to stanowczo polecam jakies płytkie miseczki (takie ze 2 cm) a nie ramekiny!!!! Im płytsze tym lepiej sie pieką i wiecej potem skarmelizowanej skorupki. Piecz w 100 st ok 50 minut. Krem nie bedzie bardzo sztywny, wręcz na srodku LEKKO dygoczący, jak galaretka ale w lodówce się ustabilizuje. Następnie wyjmujemy krem, studzimy i kiedy bedzie zimny przykrywamy folią spozywcza i chowamy do lodwóki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem kladziemy na kazdym kremie recznik papierowy, zeby usunac ewentualne krople wody! Potem tu już tylko posypac cukrem i skarmelizowac palnikiem. Bez palnika przez 2 lata co jakis czas probowalam i efekt nie jest nawet porównywalny. Acha, trzeba uważać, żeby warstwa cukru nie była za gruba, bo nie ma nic gorszego niż szukanie wiertarki pod stołem w celu wydłubania przerębla w zbyt grubej, mało kruchej warstwie karmelu. Czynność można, ale nie trzeba, powtórzyć. Zabawa z palnikiem jest wspaniała, więc empiryczne doskonalenie warsztatu jest wskazane ![]() wcinać natychmiast. Podawać z herbatką ![]() ![]() ![]() goły ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.253 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 ![]() |
Hm...Creme Brulee...uwielbiam!
Laska wanilii..konieczna... Do wnetrza sypie caster sugar, ale wierzch posypuje demerara...pieknie sie przypala.....mmmm... Robilam kiedys w wersji z imbirem jak rowniez z kardamomem (wtedy bez wanilii)...rowniez polecam.. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.946 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 ![]() |
mniam, uwielbiam creme brulle, ostatnio jem conjamniej raz w tygodnieu, , hehe
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.167 Dołączył: 20-March 05 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 425 ![]() |
Zawsze sie tego bałam. Że wyjdą mi gluty z zółtek
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
nie ma sie czego bac, jest naprawdę prosty (a ten przepis stanowczo najlepszy, jaki wypróbowalam - zreszta świadczy o tymto, ze jedynie ten podałam z wyprobowanych przeze mnie), tylko konieczny jest palnik. Ja swój kupułam za 25 zł i taki mały spokojni wystarcza. Wczesniej kupilam specjalny kuchenny typhoona, ale od razu w domu sie okazalo ze nie dziala (zreszta taka tez opinie potem znalazlam w amazonie) i musialam oddac.
co do cukru - demerara tez fajna wyszła na wierzchu, bardzo. Ale ten do srodka to bez znaczenia wiekszego, cyz srobny czy nie, bo i tak sie rozpuszcza ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.554 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
CYTAT Ja swój kupułam za 25 zł i taki mały spokojni wystarcza A gdzie się kupuje taki palnik? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.225 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.554 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
Jobi, takie drogie to ja widuję w różnych sklepach, ale zdziwiła mnie cena podana przez Malgosimi ![]() |
|
|
![]()
|
|
ja kupilam w makro w markach, ale takie same są też na allegro
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.420 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.253 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 ![]() |
Uzycie caster sugar do wykonania kremu...to oczywiscie tylko sugestia, nawyk wieloletni moznaby rzec nawet...do wyrobu kremow, bezow i czesto ciast (z baza zoltkowo-cukrowa "kogel-mogel") uzywam bardzo mialkiego cukru ze wzgledu na szybka rozpuszczalnosc...prawie natychmiastowa...
W "moim" creme brulee podgrzewam smietanke z vanilia...natomiast zoltka ubijam z cukrem na zimno... |
|
|
![]()
|
|
oczywiscie, ale to jesli cukier sie uciera np z tymi zoltkami, czy bialkami na bezy. A w mojej wersji cukier gotuje się ze smieana
|
|
|
![]()
|
|
wlasnie!
![]() |
|
|
![]()
|
|
wczoraj zrobiłam imbirowy (tak mialam w jednm przepisie: smietanke gotuje sie zamaist z wanilia to z poplastrowanym imbirem) -ale to już nie to...
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.699 Dołączył: 21-February 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 344 ![]() |
Małgosimi, następny zrób czekoladowy albo cynamonowy
|
|
|
![]()
|
|
najpierw mam w kolejce jeszcze kawowy i pistacjwy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.879 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Malgosimi ale cuda tworzysz,szkoda ,że nie mam palnika (a 120 zł mi szkoda),ale jak kupie(kiedyś.....) to zrobię ,przepis sobie zapiszę
|
|
|
![]()
|
|
ale taki palnik kosztuje 25 zl a nie 120... I do wielu innych rzeczy mozna go uzywac - przypalanie cebulki (na wywar), papryki (do zdejmowania skóry) bezy na cieście itp
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.879 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
ta w makro ,ale u mnie takich sklepów nie ma,a przez internet to widziałam właśnie te drogie
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 19th April 2021 - 17:15 |