Czudu - uzbeckie pierozki z dynia*

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
mmmmmm, na zimno tez sa dobre, wlasnie pozarlam trzy ostatnie
cry_1.gif
mniam-mniam
lecker.gif


nastepne zrobie z pieczarkami
daumen.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Jem i powiem wam że nie sądziłam że one są takie pyszne.
Róbcie CZUDU naprawdę warto !!

I właściwie z różnymi innymi warzywami też będą super i faktycznie sos musi być dosyć wilgotny.
A z dynią są mmmmmm
mniam.gif


Jutro jedziemy do moich rodziców. Wezmę dynie i mamie zrobię jutro na kolacje
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Carbo no właśnie niespecjalnie. Nastawiłam sie za jakieś szczególnie rzadkie i nawet sobie przygotowałam pudełko z mąką w pogotowiu
icon_lol.gif
ale nie było potrzebne. Dopiero przy wałkowaniu się przydała bo inaczej by się poprzyklejało.
Ale z kolei dziś rano nie mogłam odkleić ciasta od folii aluminiowej (zostawiłam w lodówce surowe, żeby usmażyć mojemu małżowi na śniadanie) Spociło sie itd, ale trudno się dziwić...
Więc muszę wymyślić jakąś inną metode przechowywania surowych pierogów, żeby sobie w spokoju czekały na gości
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Pimpku
przechowywac surowych to sie nie da, moze lepiej ciasto przechowac... ale w takim wypadku czy warto? Moze sprobowac zamrozic gotowe pierogi? sama nie wiem, teraz tylko ta mysl przyszla do glowy...
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
oto moje pierozki:


DSCF5178.jpg


Carbo- musialam dosypac maki, bo ciasto sie kleilo (ale powiem szczerze niemal do kazdego przepisu na chleb itp. musze dosypywac maki)

pierozki przepyszne- porcja na 2 osoby
icon_biggrin.gif
(wiec nie wiem co Pimpek zamrazala
icon_wink.gif
) ciasto troche mi pilo tluszcz- nie wiem czy tak powinno byc, czy ja cos zle zrobilam- ale ostatecznie przy jedzeniu sie go nie wyczuwalo. Robilam mniejsze, niz Ela zalecala..
bardzo szybkie danie- w ciagu godziny zmiescilam sie ze wszystkim, na pewno je powtorze!
icon_biggrin.gif


Elu- jeszcze! fanka Kasia
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ło matko, Kaśka ja cię dodam chyba do listy ignorowanych, bo mi ciągle robisz krzywdę swoimi zdjęciami. Jeszcze śniadania nie jadłam, bo kuchnia zajęta przez konsumentów wegetariańskiej paszy, a tu takie widoki...
cry_1.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Fantastyczny przepis - Elu dzięki wielkie!!!
anbetung.gif


Robiłam z 1,5 porcji bo jak wsypałam do miski składniki 1 to wydawało mi się za mało
icon_rolleyes.gif
jak na nas. I już wiem że nastepny raz będzie z 2 porcji, bo najeść się tym nie mogliśmy
mniam.gif

Fakt że 2 "czudaki"
icon_wink.gif
wystarczają aż nadto żeby sie najeść - ale ja bym to jadła 3 razy dziennie
icon_redface.gif


Ciasto wyszło mi idealne - cudnie plastyczne, mąki nie dosypywałam - dokładnie wg przepisu i było bardzo ok. Jedynie na stolnicy troszkę przy wałkowaniu ale to normalne.

Farsz zrobiłam z mięsem z fileta kurczakowego drobno pokrojonego i podsmażonego, na tłuszczyku ze smażenia udusiłam cebuli sporo, pora troszkę, paprykę czerwoną, startą drobniutko marchewkę i 3 ząbki czosnku na sam koniec, dodałam mięsko i powstał fajnie wilgotny farsz
mniam.gif


Wpadłam na pomysł zrobienia w tym cieście ruskich pierogów - bez gotowania, od razu podsmażone na złociuchno tak jak lubimy
fiesgrins.gif


Ciasto jest rewelacyjne - pycha
mniam.gif


Jeszcze raz dzięki
cvety.gif
autorce
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
trzkasienka
kochana moja fanko
icon_smile.gif
, piekne masz pierozki
icon_smile.gif
tylko mysle, ze mozna by bylo troche cieniej rozwalkowac
icon_smile.gif
ale pyszne zrobilas nadzienie! Super!

Cinka
Bardzo sie ciesze, ze pierozki Ci sie podobali
icon_smile.gif
Ale nie jestem autorka tego przepisu, raczej popularyzatorka
icon_smile.gif
Ten przepis krazy w rosyjskim necie juz co najmniej 3 lata
icon_smile.gif
Jest bardzo dobry, dlatego go lubie i promuje
icon_smile.gif
)))) Sprobuj zrobic z surowym farszem, tylko takim rzadkim - troche wody dolej, to w pierozku bedzie smakowity rosolek
icon_smile.gif


Pimpek
ccgb.gif
Za te pierozki!
icon_smile.gif
)))))
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Elu, moja ulubiona Litwinko, jutro robię, bo mam dynię!
Z mięsem na pewno byłoby obłędne, ale nie chce mi się robić skomplikowanych farszów
icon_redface.gif
Jak mi zostanie chili con carne to wyróbuję.
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Melduje ze robilam i wyszly pyszne, tylko jakos szybko usmazyly sie jak na ten dyniowy farsz. Mysle ze bylyby jeszcze lepsze gdybym smarsz najpierw pare minut smazyla osobno.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czy moznaby je upiec? Nawet posmarowac nieco olejem czy oliwa.
Unikam smazenia. I ze wzgledu na zdrowie i wiecej roboty.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Simono
bussi.gif

Ciesze sie
icon_smile.gif

Ale tego farszu wszesniej bym nie obsmazala
icon_smile.gif
mysle, ze dynia nie byla taka soczysta
icon_smile.gif


kermidt
no wlasnie dlatego robie te pierozki baaaaaaaardzo rzadko, mimo ze lubie
icon_smile.gif
nie wiem, jak by prowadzily siebie w piekarniku... mam do piekarnika pierozki, ale ciasto jest z twarogiem, chyba nie bardzo Ci odpowiada? https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16457
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
czudowe!!! znaczy sie, czadowe!!!

zrobilam z nadzieniem z porow, cebuli, pomidorkow suszonych i kabanosikow cienko pokrojonych/ Pycha.