IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pieczony boczek Doroty*
jaka
post 26 Nov 2004, 11:44
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



1 kg boczku surowego zmielić
1/2 szklanki tłustego mleka
łyżka wegety
pęczek zielonej pietruszki (posiekac
4-5 ząbków czosnku ( zmiażdżyć)
pieprz

Wszystko wymieszać, zawinąć w folię aluminiowa i piec 1 godzinę w piekarniku ok 200 st.C.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 26 Nov 2004, 17:13
Post #2


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



i co z tego bedzie mniej wiecej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Medicus Pivovari...
post 26 Nov 2004, 21:38
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.165
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Opole i okolice
Użytkownik nr: 29



Mniej więcej będzie to pieczeń z boczku z mlekiem, czosnkiem i pietruszką icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dorka
post 2 Dec 2004, 18:26
Post #4


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.305
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 60



O mój pyszny boczuś icon_smile.gif

Pyszne to na kanapki icon_smile.gif

Jaka miło , ze wkleiłaś icon_smile.gif

Przypominam , że nie jest to mój przepis autorski icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dorka
post 25 Mar 2005, 13:16
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.305
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 60



Oto on :

Go to the top of the page
 
+Quote Post
asiakliny
post 14 Oct 2007, 19:19
Post #6





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 15
Dołączył: 29-September 07
Użytkownik nr: 5.583



Jak normalnego boczku nie jadam, tak ten zniknął szybciutko. Pychota mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fineska
post 15 Oct 2007, 13:19
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 124
Dołączył: 12-February 06
Skąd: Łowicz
Użytkownik nr: 1.377



musi byc pyszne...ale to musi byc boczek koniecznie?? nie moze byc np podgardle ?? przeiez i tak sie mieli wszystko...a na jaką to blaszke mniej wieej jest porcja??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 15 Oct 2007, 14:17
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Wymiar blaszki chyba tu nie ma znaczenia bo zawijasz gotową masę w folię alu... wkładasz w co ci się zmieści, albo kształtujesz wałek odpowiednio do posiadanej formy.
Też się przymierzam do tego przepisu bo prościutki się wydaje, a małż boczuś lubi icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fineska
post 15 Oct 2007, 14:23
Post #9


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 124
Dołączył: 12-February 06
Skąd: Łowicz
Użytkownik nr: 1.377



no faktycznie..racja...przeciez zawijam w folie..a potem moge wrzucic do jakiejs keksowki :)proste..ale nie zauwazylam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 16 Oct 2007, 12:44
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Skusiła mnie prostota przepisu więc zrobiłam icon_smile.gif
Bałam się że mi to popłynie w całości jak się tłuszcz zacznie wytapiać bo nie ma tu ni jajka ni niczego wiążącego... i że wogóle strasznie tłuste będzie - nic podobnego icon_smile.gif
Tłuszczyk się wytopił trochę, wypłynął poza zawiniątko a wewnątrz zrobiła się zwarta pieczeń, którą dało się nawet kroić na gorąco icon_wink.gif bo oczywiście nie mogłam się doczekać żeby sprawdzić co z tego wyszło.

Natki pietruszki nie dodałam bo nie miałam i nie przepadam, dałam za to trochę koperku, majeranek suszony, pół cebuli skrojonej w kosteczkę, oraz jedną marchewkę którą wrzuciłam na koniec mielenia do maszynki coby mi boczek wypchnęła skutecznie i by dodała koloru całości. 4 ząbków czosnku prawie nie czuć - nastepnym razem dam więcej.
Zamiast vegety dodałam łyżkę nowego Kucharka jakiegoś "Smak zimy" z czosnkiem, lubczykiem i bazylią. Nie dodawałam już żadnej soli tylko mielony czarny pieprz.
Jest bardzo smaczne daumen.gif na kanapkę z musztardą bomba mniam.gif robi się błyskawicznie, polecam!

Załączony plik  boczek.jpg ( 118.77K ) Suma pobrań: 57

Załączony plik  boczek1.jpg ( 110.28K ) Suma pobrań: 25
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 22 Sep 2008, 07:17
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



Całkiem o tym boczku zapomniałam... i tyle tu słów powyżej, a ja nic o tym nie wiem gapa ze mnie...

Podrzucam przepis, bo pyszny i prosty, i bez "ulepszaczy"...

Polecam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 22 Sep 2008, 21:26
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.107
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Już wiem co w najbliższym czasie przygotuję, tyle pochlebnych opinii...... muszę sprawdzić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 25 Sep 2008, 10:07
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.107
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Decyzja zapadła, boczek kupiony, uwzględnię uwagi Cinki, zastanawia mnie, czy mogę go upiec w kombiwarze gruebel_2.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 25 Sep 2008, 11:08
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Maria z Łeby @ 25 Sep 2008, 11:07 ) *
Decyzja zapadła, boczek kupiony, uwzględnię uwagi Cinki, zastanawia mnie, czy mogę go upiec w kombiwarze gruebel_2.gif .

Jak upieczesz to powiedz, może tez wolałabym w kombiwarze ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 25 Sep 2008, 11:28
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.107
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



A już myślałam, że któraś mi podpowie, ok. jak upiekę dam znać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 25 Sep 2008, 11:34
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Chodzi o to, że mój piekarnik ma cos do folii aluminiowej, nie piecze tego i już.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 25 Sep 2008, 11:54
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.890
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



mmm - slinotok!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 25 Sep 2008, 12:30
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



CYTAT(asika @ 25 Sep 2008, 12:54 ) *
mmm - slinotok!



ja też dostałam ślinotoku rofl.gif
czas najwyższy go upiec daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 25 Sep 2008, 14:09
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.107
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Pieczenie zakończone, aromaty w kuchni, zapowiada się ok., pod rusztem zebrał się tłuszcz, chociaż boczek był naprawdę chudy, jak wystygnie i spróbuję odezwę się.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 25 Sep 2008, 16:53
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.107
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Piec w kombiwarze można spokojnie, tylko należy piec krócej, myślę, że 80 - 90 minut . Mój trochę się za mocno spiekł,
dałam więcej czosnku, całą cebulę i małą łyżeczkę nasion kolendry, koperek, majeranek, trochę ziół prowansalskich, marchewkę a zamiast vegety po łyżeczce żółtego i czerwonego delikata. Jeszcze nie stężał, więc przy krojeniu
trochę się kruszy, w smaku - bije kupne wędliny lecker.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th March 2019 - 16:45