Chocolate fudge cake

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Tradycyjne anglosaskie ciacho. Mniej tłusta i mniej jajeczna alternatywa dla brownies.

250 g czekolady
100 g masła
1/2- 3/4 szkl cukru
3 jajka
1 szkl mąki

Czekoladę rozpuścić z masłem. Ostudzić. Dodać cukier i jajka i krótko ubić. Ciągle ubijając, dodać mąkę w trzech porcjach. Ubijać tylko do dokładnego połączenia się składników. Piec w 200* przez ok. 50- 60 min. Po 20 min. przykryć ciasto folią alu- inaczej wierzch się przypali

Polewa: 150 g czekolady i 30 g masła rozpuścić i posmarować upieczone ciasto.

DSC01957.JPG

Uwagi:
- użyłam tortownicy a 21 cm.
- można piec do całkowicie suchego patyczka, ale można pozostawić sam środek lekko niedopieczony- co ja zawsze robię, na wyraźne życzenie
- rodzaj czekolady wg uznania, ja użyłam mlecznej z orzeszkami (taką akurat dostałam w SK)
- ilość cukru zależy od rodzaju użytej czekolady

Według:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
 

Załączniki

  • DSC01957.JPG
    DSC01957.JPG
    49.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
dziękuję bardzo
anbetung.gif
upiekę na pewno niedługo bo wygląda smakowicie
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Czy smakuje tak jak murzynek, czy może bardziej czekoladowo? Nie lubie mokrych ciast, więc nie pozostawiłabym srodka niedopieczonego, ale czy po całkowitym dopieczeniu wyjdzie z tego murzynek czy może cos trochę innego?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
smakuje trochę bardziej mokro niż murzynek bo ja wolę lekkie zakalce
mniam.gif
nie wiem nawet czy tak miało być ale moje ciasto było dość mokre
icon_mrgreen.gif
przy dłuższym pieczeniu na pewno będzie bardziej suchy, ale murzynkiem się stać nie powinien
gruebel_2.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Sinistro, tak sie glupio spytam, ale wolalabym sie upewnic, bo pieke to ciasto na weekend..

1. Na polewe zuzywam dodatkowe 30 g masla i 150 g czekolady, tak ?
2. Bardzo rzadkie jest to ciasto? Daloby sie wrzucic do niego bakalie typu rodzynki i siekane orzechy ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ja nie Sinistra, ale odpowiem :
co do pierwszego pytania to raczej jest to dodatkowe 30g masla i 150g czekolady
co do drugiego, troche bakalii w kazdym ciescie sie 'zmiesci'
icon_wink.gif

wiec mozesz ich sobie troche przygotowac i zobaczysz w trakcie mieszania ile mozesz dosypac

pomoglam?
icon_wink.gif
 

madź

Member
Lut 22, 2007
366
0
0
a ja mam pytanie co zrobić jak nie mam 250g czekolady tylko ok. 190g
no i na jaki wymiar blaszki ? bo do tortownicy to ja nie bo mi się zawsze wylewa przez dół
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
madź @ 20 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=650294a ja mam pytanie co zrobić jak nie mam 250g czekolady tylko ok. 190g
no i na jaki wymiar blaszki ? bo do tortownicy to ja nie bo mi się zawsze wylewa przez dół
hmm.. dokupic czekolady:) lub zmniejszyc ogolne proporcje o 1/5. no tak mniej wiecej oczywiscie. ja pieklam ciasto w tortownicy o srednicy 20 cm, nic sie nie wylewalo.. bo blaszka musialaby byc malutka.. jakies 15/20 cm..
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
madź @ 20 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=650294no i na jaki wymiar blaszki ? bo do tortownicy to ja nie bo mi się zawsze wylewa przez dół
Sinistra @ 12 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=393670- użyłam tortownicy a 21 cm.
I takiej użyłabym w razie zmniejszenia ilości składników.

Jeśli Twoja torownica nie trzyma szczelności (to dziwne, bo to ciasto jest geste i nie wycieka), to najwyższa pora kupić nową
icon_mrgreen.gif

Albo piec w formie tartowej, albo jednorazowej z folii alu.
 

madź

Member
Lut 22, 2007
366
0
0
Sinistra @ 20 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=650484I takiej użyłabym w razie zmniejszenia ilości składników.

Jeśli Twoja torownica nie trzyma szczelności (to dziwne, bo to ciasto jest geste i nie wycieka), to najwyższa pora kupić nową
icon_mrgreen.gif

Albo piec w formie tartowej, albo jednorazowej z folii alu.
z tym że ta tortownica jest nowa.
użyta raz i wtedy właśnie mi wycieka ;/
mam pare starych ale tak samo.
icon_neutral.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A nie dasz rady folią w środku ją wyłożyć
icon_question.gif

Tak zeby nic nie wyciekło od spodu
icon_question.gif

gruebel_2.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
zrobilam wczoraj. rodzice stwierdzili, ze wola albo murzynka, albo brownies. nie cos pomiedzy...
mi nawet smakuje, ale nastepnym razem bede piekla jeszcze krocej i pokusze sie chyba o dodanie orzechow, bo bardzo by mi tutaj pasowaly.