- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Tradycyjne anglosaskie ciacho. Mniej tłusta i mniej jajeczna alternatywa dla brownies.
250 g czekolady
100 g masła
1/2- 3/4 szkl cukru
3 jajka
1 szkl mąki
Czekoladę rozpuścić z masłem. Ostudzić. Dodać cukier i jajka i krótko ubić. Ciągle ubijając, dodać mąkę w trzech porcjach. Ubijać tylko do dokładnego połączenia się składników. Piec w 200* przez ok. 50- 60 min. Po 20 min. przykryć ciasto folią alu- inaczej wierzch się przypali
Polewa: 150 g czekolady i 30 g masła rozpuścić i posmarować upieczone ciasto.
Uwagi:
- użyłam tortownicy a 21 cm.
- można piec do całkowicie suchego patyczka, ale można pozostawić sam środek lekko niedopieczony- co ja zawsze robię, na wyraźne życzenie
- rodzaj czekolady wg uznania, ja użyłam mlecznej z orzeszkami (taką akurat dostałam w SK)
- ilość cukru zależy od rodzaju użytej czekolady
Według:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
250 g czekolady
100 g masła
1/2- 3/4 szkl cukru
3 jajka
1 szkl mąki
Czekoladę rozpuścić z masłem. Ostudzić. Dodać cukier i jajka i krótko ubić. Ciągle ubijając, dodać mąkę w trzech porcjach. Ubijać tylko do dokładnego połączenia się składników. Piec w 200* przez ok. 50- 60 min. Po 20 min. przykryć ciasto folią alu- inaczej wierzch się przypali
Polewa: 150 g czekolady i 30 g masła rozpuścić i posmarować upieczone ciasto.

Uwagi:
- użyłam tortownicy a 21 cm.
- można piec do całkowicie suchego patyczka, ale można pozostawić sam środek lekko niedopieczony- co ja zawsze robię, na wyraźne życzenie
- rodzaj czekolady wg uznania, ja użyłam mlecznej z orzeszkami (taką akurat dostałam w SK)
- ilość cukru zależy od rodzaju użytej czekolady
Według:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: