Babeczki z pomarańczowym ponczem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
BABECZKI Z POMARAŃCZOWYM PONCZEM

CIASTO:
1/2 kostki miękkiego masła lub zmiękczonej margaryny (125g)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki, w tym - łyżka ziemniaczanej
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie - skórka otarta z jednej pomarańczy i łyżka ekstraktu pomarańczowego

PONCZ:
3 - 4 (zależnie od wielkości i soczystości ) pomarańcze
1 cytryna
1 - 2 łyżki likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych )
1 niepełna szklanka cukru - pudru
do dekoracji - bita śmietana i owoce (np. mandarynki czy ananasy)

Foremki do babeczkek wysmarować tłuszczem (np neutralnym w smaku olejem lub stopionym masłem, najlepiej za pomocą pędzla). Na tę porcję potrzeba około 20 -25 foremek (w zależności od ich wielkości).
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z jajkami (nie przejmować się, jeśli na tym etapie masa się zwarzy!!!), dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, nakładać łyżeczką do połowy foremek i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż będą jasnozłote. Jeszcze gorące wyjmować z foremek i nasączać obficie przygotowanym w międzyczasie ponczem (sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy zmieszać z cukrem - pudrem i ewentualnie likierem). Udekorować bitą śmietaną i owocami.

Uwagi:
Nie mam niestety pojęcia, skąd wziął się ten przepis w moim kajecie. Jeśli ktoś go kojarzy z jakimś autorem, proszę o informacje.
To ukochane babeczki mojego syna. Składa na nie zamówienie na każdą swoją uroczystość.
Zwykle robię je w foremkach babeczkowych ( jak na pierwszym zdjęciu), ale ostatnio postanowiłam wypróbowac do nich formę muffinkową. Dołki w formie wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wyszło mi dokładnie 12 pysznych, puszystych muffinkowych babeczek.

Dodam, że z nasączonymi babeczkami trzeba postępować ostrożnie, przekładać je metalową łopatką najlepiej na rozłożone papierowe papilotki.


babeczki_z_ponczem_pomara_czowym.jpg

babeczki_z_pomara_czowym_ponczem4.jpg

babeczki_z_pomara_czowym_ponczem2.jpg

babeczki_z_pomara_czowym_ponczem6.jpg

babeczki_pomarańczowe.jpg

babeczki_pomarańczowe.jpg
 

Załączniki

  • babeczki_z_ponczem_pomara_czowym.jpg
    babeczki_z_ponczem_pomara_czowym.jpg
    35.2 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_z_pomara_czowym_ponczem4.jpg
    babeczki_z_pomara_czowym_ponczem4.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_z_pomara_czowym_ponczem2.jpg
    babeczki_z_pomara_czowym_ponczem2.jpg
    30.9 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_z_pomara_czowym_ponczem6.jpg
    babeczki_z_pomara_czowym_ponczem6.jpg
    35.5 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_pomarańczowe.jpg
    babeczki_pomarańczowe.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_pomarańczowe.jpg
    babeczki_pomarańczowe.jpg
    86.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
icon_eek.gif
allleee
Joanno ty mistrzyni sernikowo - ciasteczkowa jesteś
icon_lol.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Gusta dzieci nie poddają się żadnym regułom....
icon_smile.gif
Moje za pomarańczowym smakiem przepada.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Właśnie upiekłam. NIe wiem czy nie zepsułam , bo zrobiłam mniej ponczu.Wydało mi się ,że 4 pomarańcze to trochę dużo i teraz się boję czy nie będą zbyt suche.Może dorobić?
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Joanno, mam pytanie.
Czy w czasie, kiedy jedne muffiny będą w piekarniku, to pozostałe ciasto może poczekać na swoją kolej, czy może lepiej robić na bieżąco?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
W przypadku posiadaniu jednej formy muffinkowej chyba robiłabym na bieżąco, bojąc się, że ciasto po leżakowaniu mimo sporej ilości proszku nie będzie się miało siły podnieść i urosnąć....
Przy dwóch zaryzykowałabym od razu z podwójnej porcji.


Gaguniu - nie wiem, jakim cudem umknął mi Twój wpis. Cudne! Mam nadzieję, że smakowały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Upiekłam dziś w nowych babeczkowych foremkach z Lidla.
Wyszło mi dokładnie dwanaście ślicznych babeczek, które udekorowałam bitą śmietaną i rozetkami z cząstek mandarynek.
Do ciasta dałam dodatkowo skórkę otartą z jednej pomarańczy i łyżkę domowego ekstraktu pomarańczowego.
Wyszły przepyszne. Szkoda, że udało mi się załapać tylko na jedną...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: