- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
BABECZKI Z POMARAŃCZOWYM PONCZEM
CIASTO:
1/2 kostki miękkiego masła lub zmiękczonej margaryny (125g)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki, w tym - łyżka ziemniaczanej
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie - skórka otarta z jednej pomarańczy i łyżka ekstraktu pomarańczowego
PONCZ:
3 - 4 (zależnie od wielkości i soczystości ) pomarańcze
1 cytryna
1 - 2 łyżki likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych )
1 niepełna szklanka cukru - pudru
do dekoracji - bita śmietana i owoce (np. mandarynki czy ananasy)
Foremki do babeczkek wysmarować tłuszczem (np neutralnym w smaku olejem lub stopionym masłem, najlepiej za pomocą pędzla). Na tę porcję potrzeba około 20 -25 foremek (w zależności od ich wielkości).
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z jajkami (nie przejmować się, jeśli na tym etapie masa się zwarzy!!!), dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, nakładać łyżeczką do połowy foremek i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż będą jasnozłote. Jeszcze gorące wyjmować z foremek i nasączać obficie przygotowanym w międzyczasie ponczem (sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy zmieszać z cukrem - pudrem i ewentualnie likierem). Udekorować bitą śmietaną i owocami.
Uwagi:
Nie mam niestety pojęcia, skąd wziął się ten przepis w moim kajecie. Jeśli ktoś go kojarzy z jakimś autorem, proszę o informacje.
To ukochane babeczki mojego syna. Składa na nie zamówienie na każdą swoją uroczystość.
Zwykle robię je w foremkach babeczkowych ( jak na pierwszym zdjęciu), ale ostatnio postanowiłam wypróbowac do nich formę muffinkową. Dołki w formie wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wyszło mi dokładnie 12 pysznych, puszystych muffinkowych babeczek.
Dodam, że z nasączonymi babeczkami trzeba postępować ostrożnie, przekładać je metalową łopatką najlepiej na rozłożone papierowe papilotki.

CIASTO:
1/2 kostki miękkiego masła lub zmiękczonej margaryny (125g)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki, w tym - łyżka ziemniaczanej
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie - skórka otarta z jednej pomarańczy i łyżka ekstraktu pomarańczowego
PONCZ:
3 - 4 (zależnie od wielkości i soczystości ) pomarańcze
1 cytryna
1 - 2 łyżki likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych )
1 niepełna szklanka cukru - pudru
do dekoracji - bita śmietana i owoce (np. mandarynki czy ananasy)
Foremki do babeczkek wysmarować tłuszczem (np neutralnym w smaku olejem lub stopionym masłem, najlepiej za pomocą pędzla). Na tę porcję potrzeba około 20 -25 foremek (w zależności od ich wielkości).
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z jajkami (nie przejmować się, jeśli na tym etapie masa się zwarzy!!!), dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, nakładać łyżeczką do połowy foremek i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż będą jasnozłote. Jeszcze gorące wyjmować z foremek i nasączać obficie przygotowanym w międzyczasie ponczem (sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy zmieszać z cukrem - pudrem i ewentualnie likierem). Udekorować bitą śmietaną i owocami.
Uwagi:
Nie mam niestety pojęcia, skąd wziął się ten przepis w moim kajecie. Jeśli ktoś go kojarzy z jakimś autorem, proszę o informacje.
To ukochane babeczki mojego syna. Składa na nie zamówienie na każdą swoją uroczystość.
Zwykle robię je w foremkach babeczkowych ( jak na pierwszym zdjęciu), ale ostatnio postanowiłam wypróbowac do nich formę muffinkową. Dołki w formie wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wyszło mi dokładnie 12 pysznych, puszystych muffinkowych babeczek.
Dodam, że z nasączonymi babeczkami trzeba postępować ostrożnie, przekładać je metalową łopatką najlepiej na rozłożone papierowe papilotki.






Załączniki
-
babeczki_z_ponczem_pomara_czowym.jpg35.2 KB · Wyświetleń: 1
-
babeczki_z_pomara_czowym_ponczem4.jpg20.3 KB · Wyświetleń: 1
-
babeczki_z_pomara_czowym_ponczem2.jpg30.9 KB · Wyświetleń: 1
-
babeczki_z_pomara_czowym_ponczem6.jpg35.5 KB · Wyświetleń: 1
-
babeczki_pomarańczowe.jpg36.8 KB · Wyświetleń: 1
-
babeczki_pomarańczowe.jpg86.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: