- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
PIERNIK BABCI
1/2 kostki margaryny (u mnie masła)
4 jajka
1,5 szklanki cukru *
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1,5 szklanki kwaśnego (zsiadłego) mleka
3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
2 łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta cynamonu
polewa czekoladowa lub cukier puder
bakalie
Margarynę roztopić i przestudzić.
Całe jajka ubić z cukrem, dodać makę wymieszaną z sodą, kakao, przyprawę do pierników i cynamon. Na koniec dodać powidła, kwaśne mleko i przestudzoną margarynę, oraz opcjonalnie bakalie. Wszystko razem wymieszać.
Piernik piec w temp. 160 stopni około 1 godz. Po ostudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto zawsze sie udaje i jest miękkie.
Przepis znaleziony na Czarnej Oliwce ( autorstwa babci Hańdzi), wielokrotnie z powodzeniem testowany.
*Ja go modyfikuję w ten sposób, że daję 1 niepełną szklankę cukru i 1/2 szklanki miodu.
Powideł też daję więcej - trzy kopiaste łychy, czyli około pół słoika.
Piernik jest naprawdę pyszny - miękki i wilgotny od razu po upieczeniu.
1/2 kostki margaryny (u mnie masła)
4 jajka
1,5 szklanki cukru *
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1,5 szklanki kwaśnego (zsiadłego) mleka
3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
2 łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta cynamonu
polewa czekoladowa lub cukier puder
bakalie
Margarynę roztopić i przestudzić.
Całe jajka ubić z cukrem, dodać makę wymieszaną z sodą, kakao, przyprawę do pierników i cynamon. Na koniec dodać powidła, kwaśne mleko i przestudzoną margarynę, oraz opcjonalnie bakalie. Wszystko razem wymieszać.
Piernik piec w temp. 160 stopni około 1 godz. Po ostudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto zawsze sie udaje i jest miękkie.
Przepis znaleziony na Czarnej Oliwce ( autorstwa babci Hańdzi), wielokrotnie z powodzeniem testowany.
*Ja go modyfikuję w ten sposób, że daję 1 niepełną szklankę cukru i 1/2 szklanki miodu.
Powideł też daję więcej - trzy kopiaste łychy, czyli około pół słoika.
Piernik jest naprawdę pyszny - miękki i wilgotny od razu po upieczeniu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: