Ryżowa zapiekanka

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Zapiekany ryż z warzywami

Ugotowany ryż - nie wiem ile, bo gotuję na oko
mrożone warzywa: marchewka, groszek, strączki fasoli, kukurydza itp.
plastry wędliny /gruba parówka, szynka/
przyprawa Knorra Aromkrydda /w Polsce brak/ - śmiało można zastąpić Vegetą
Sos Knorra Hollondaise lub Cafe de Paris - można zrobić samemu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7728 lub https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6406

Warstwy:
I - 1/2 ugotowanego ryżu
II - warzywa
III - 1/2 ugotowanego ryżu
IV - plastry grubej parówki
V - sos holenderski
VI - przyprawa

Ryż ponakłuwać łyżką, tak aby sos trochę wniknął w ryż. Zapiec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
Podawać z soczystą surówką.

zapiekanka1sv6.jpg


zapiekanka2fk4.jpg
zapiekanka3rq5.jpg
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Mmmnnnniiiaammm
mniam.gif

Smakowicie wygląda. Zrobię niebawem, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki
icon_lol.gif