IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Babka majonezowa
Alka
post 23 Sep 2004, 08:57
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.610
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Ustanów k. Wa-wy
Użytkownik nr: 50



BABKA MAJONEZOWA

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju),
2 łyżeczki (płaski) proszku do pieczenia.

Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st. C.
Modyfikacje:
1. można do całości lub części ciasta dodać kakao,
2. można dodać 3/4 szkl. maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych, lub kropelki czekoladowe,
3. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to ciasto można wylać do tortownicy i na wierzchu można ułożyć np. jabłka lub śliwki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bacardi
post 25 Feb 2005, 18:09
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.860
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Bytom
Użytkownik nr: 22



Ta babka to mniamowy przebój, ale być może jest jeszcze ktoś kto jej nie robił.
Szybko, łatwo i przyjemnie- to w skrócie zalety tego ciasta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 25 Feb 2005, 18:11
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



majonez i cukier? to brzmi strasznie! jakim cudem jest zjadliwe?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 25 Feb 2005, 18:12
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.242
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



To jest raczej typ babki piaskowej, sądząc ze składników, prawda :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bacardi
post 26 Feb 2005, 14:05
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.860
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Bytom
Użytkownik nr: 22



Tak taka piaskowa raczej wychodzi.
Nie chcę się mądrzyć , bo to Alki ciasto, ale warto miec ten przepis pod ręką, chociazby jak nagle przyjdzie ochota na kawałek babeczki albo goście zapowiedzą, że właśnie podążają z wizytą
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 23 Oct 2005, 14:38
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



[b]Przepyszna ta babka
Puszek
Mniam

Aluś dzięki za przepisik
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 23 Oct 2005, 16:32
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.173
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



ja bardzo lubie piaskowe, ale robilam raz
bo skopsalam.

skoro taka latwa to sprobuje.
zebym tylko w nalog nie wpadla
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 12 Nov 2005, 08:41
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



moja babka właśnie sie miksuje kurcze świetny ten przepis- wrzuca sie wszystko i gotowe jak tylko sie upiecze to zdam relacje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 12 Nov 2005, 09:52
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



zrobiłam ale to pycha jest! nie mam niestety aparatu więc fotki nie zrobię na wierzchu zrobiłam kratkę z lukru zwykłego i kakaowego- wygląda super i tak samo smakuje dziękuję bardzo za przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isabell
post 12 Nov 2005, 14:14
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.947
Dołączył: 7-July 05
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
Użytkownik nr: 603



kurczę jak tak rekomendujecie to muszę spróbować i mówiecie ,że majonezu nie czuć ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 10 Feb 2006, 10:10
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



a jakie wymiary tej foremki keksowej?? i czy nie za mało mąki tu jest?? nie opadnie?

pieke dzis bo mi sie właśnie przeterminowuje słoik majonezu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 10 Feb 2006, 13:32
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



CYTAT(Paulinka)
a jakie wymiary tej foremki keksowej??    i czy nie za mało mąki tu jest??  :?  nie opadnie?

pieke dzis bo mi sie właśnie przeterminowuje słoik majonezu  :lol:


ja piekłam w takiej średniej keksówce... wszystkie składniki są jak należy rób śmiało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 10 Feb 2006, 13:35
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



hmm ja mam dwie keksówki dużą i małą no nic zobaczymy ile ciasta wyjdzie

aha no bo ja z podwójnej porcji robie, dużo majonezu mam do zużycia 8)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 10 Feb 2006, 14:08
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



ja cie kręce ale baba urosła
jeszcze sie musi dopiec w środku ale jesli tylko nie opadnie to chyba oszaleje z radosci
do braci kolega przyszedl i teraz siedzą w kuchni zwabieni zapachem i sie nie mogą doczekać

aha jeszcze dodam że nie spieszyłam się, więc najpierw ubiłam jajka z cukrem aż sie rozpuści, potem majonez po łyżce i mąka partiami, pomiksowałam minutke i hyc do foremki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michelle
post 16 May 2006, 22:24
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 7
Dołączył: 21-November 05
Skąd: Wichrowe Wzgorza
Użytkownik nr: 995



Uwielbiam ten przepis i wlasnie udaje sie do kuchni w celu wykonania .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 9 Apr 2007, 16:50
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Piekłam przed świętami w celu wypróbowania nowej foremki i własnych sił icon_mrgreen.gif
Babeczka się udała - pięknie wyrosła i była smaczna - zniknęła błyskawicznie mniam.gif
Nigdy bym nie pomyślała że tak szybko i z takich składników fiesgrins.gif można upiec pyszne ciacho daumen.gif
Załączony plik  DSCF4531.JPG ( 94.11K ) Suma pobrań: 20
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tillandsja
post 24 Apr 2007, 18:30
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.771
Dołączył: 15-December 04
Użytkownik nr: 222



ulubione ciasto mojego dziecka... sama nawet je robi icon_biggrin.gif szybka, latwa i smaczna icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tosina
post 26 Apr 2007, 14:18
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 11-April 07
Użytkownik nr: 3.708



Hejka..
DZieki za przypomnienie.. Pierwszy raz pieklam ta babke na minione swieta .Babka super lekka wilgotna ..nawet po 3dniach utrzymywala swiezosc..(test na kawalku swieconki:)..
Co prawda robie wieksza porcje -taka z 7jajek ..ale to tylko dlatego by starczyla na co najmniej dwa dni..

Moja wlasnie sie piecze.. Przy takiej pogodzie w ----ogrodzie kawka i taka babka.. ech..zycie jst piekne:)..

MOi synowie, nawet corka tez ja lubia..

Ten post został edytowany przez tosina: 26 Apr 2007, 14:20
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duende
post 15 Feb 2009, 12:15
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.857
Dołączył: 25-June 08
Skąd: opolszczyzna
Użytkownik nr: 9.634



o! to moja babka:D
uwielbiamy ją bardzo, od lat często robimy, zwłaszcza, gdy niespodziewany gość do nas zawita a nic słodkiego nie ma icon_smile.gif
Pysznie smakuje z budyniami waniliowymi czy śmietankowymi jeszcze ciepła a na to kleks konfitury wiśniowej ... lecker.gif
Ja zwykle piekę ją w keksówce, wyrasta ponad formę i tak ślicznie pęka wzdłuż.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzia1975
post 27 Feb 2009, 23:10
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 217
Dołączył: 17-December 08
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 12.941



Bardzo dobra babka i szybka! Dzieki za przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th October 2019 - 11:09