Joanna @ 3 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1125223Powiem Ci Samanto, że za babkami nie przepadam i rzadko je piekę, bo wydają mi się zawsze za suche i zbyt mulące, ale Twoja wygląda naprawdę apetycznie. Przypomina mi babkę łaciatą mojej mamy z jakiegoś starego przepisu, popularnego w latach mojego dzieciństwa (czyli wieki temu).Ha! Ja też nie przepadam za babkami, z tego samego powodu, co Ty. W ogóle nie lubię suchych ciast. Ale ta babka i jeszcze jedna, taka ze śmietaną w przepisie, nie są suche absolutnie, mimo że w składzie mają mąkę ziemniaczaną, tzn, ta ww ma. Ta śmietankowa to nawet nie pamiętam ale chyba tylko pszenna mąka wchodzi do niej. Nie zdziwiłabym się wcale, gdyby to była ta sama lub podobna, którą piekła Twoja Mama.
Lubię ten przepis, bo nie ma żadnego topienia masła, rośnięcia drożdży, nic z tych rzeczy. Prztykam piekarnik, smaruję formę, w tym czasie już ubijają się jajka (całe) , dodaję mąkę z proszkiem , na koniec majonez i do pieca. Nawet nie zawsze zdąży się rozgrzać do 180 stopni! A ok. 30 minut później wyjmuję upieczoną babkę. Ten przepis doceniam szczególnie wtedy, gdy zagrażają mi namolni goście a ja nic nie mam dla nich. Aczkolwiek dla takich to szkoda tej babki![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.