Polewa kakaowa

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ja myslę tak sobie, że może tej polewy Akulka, proszę Akulki, za grubo dała,
ja tylko pociągałam delikatnie pędzelkiem po cieście nie polewałam.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Akulka @ 12 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=485064Zrobiłam do pijanej sliwki
Akulko, ależ zdjęcia robisz. Czemu kazałaś czekać na nie aż tak długo?

strafe.gif
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Cinka @ 18 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=435143Polewa kakaowa z żelatyną:

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.

Pokaż załącznik 5291
Z tej ilości składników ile wychodzi polewy,starczy na polanie tortu włącznie z brzegami?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zależy jaki tort
icon_mrgreen.gif
Jak mały to tak, jak duży to może być ciężko.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Teoretycznie się da, tylko musisz wyczuć moment odpowiedni i szybko to zrobić, bo później Ci zgęstenieje. A nie możesz zostawić takich spływających boków? Też fajnie wygląda.

A i zrób z porcji x4, jak już masz wylizać
icon_mrgreen.gif
Ja właśnie przed chwilką polałam 3 rolady i duże ciasto. Niby polewałam, a całe ręce i buzie mam w polewie
zahnlos.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zrobiłam.
Króko mówiąc: FANTASTYCZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chyba już innej robić nie będę
icon_smile.gif
(piszę chyba, bo ze mną ostatnio różnie bywa - te moje ciążowe wymysły...)
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Niesamowita ta polewa :D jednak żelatyna dużo daje
fiesgrins.gif


robiłam z 4 ŁYŻECZKAMI (
icon_razz.gif
) cukru i z mlekiem, bo brak smietany i wyszła super :D
Chyba już teraz tylko taką będę robić .
Wspaniale zastyga, nie pozostawia smug, nie brudzi palców - wszystko tak jak pisałaś Cinko- super !

Dziękuję ! : *
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Skoro mówicie, że ta polewa nie brudzi, to zastanawiam się nad użyciem jej do ozdabiania pierniczków. Poza tym wydaje się łatwiejsza niż glazura Bajaderki... Tylko czy ja zdążę udekorować te pierniki zanim ona zastygnie?
gruebel_2.gif
A może trzymać ją w garnku z gorącą wodą?
gruebel_2.gif
Podpowiecie?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Spokojnie - tą polewą można się bawić i gładzić i poprawiać a ona się świetnie rozpływa i nie widać mazów. Na pierniczkach nigdy jej nie testowałam bo nigdy nie piekłam pierniczków
icon_lol.gif
dopiero w tym roku i lukrowałam je - ale myślę że w takim wydaniu też może się sprawdzić - dałabym jedynie ciut więcej tej żelatyny żeby w temperaturze pokojowej napewno dobrze trzymała fason. Acha - no i śmiało możesz wstawić naczynie z nią do ciepłęj wody jeśli to malowanie będzie trochę terwało - tak napewno nie zastygnie zbyt szybko.
Jak zrobisz to koniecznie opisz wrażenia
icon_smile.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Dziękuję za szybką odpowiedź!
cvety.gif
To chyba zdecyduję się jednak na Twoją polewę, bo łatwiejsza jest. I dużą zaletą jest to, że nie brudzi, a pierniczki przecież się z ręki je.
icon_smile.gif
Oczywiście zdam relację, jak zrobię. A teraz już dobranoc!
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja używałam jej do pierniczków
icon_mrgreen.gif
Tyle, że nie ozdabiałam, a całe pierniczki maczałam w polewie
lecker.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
banana.gif

Też ciepane nią polewałam
icon_biggrin.gif

DSCF4914.JPG
DSCF4922.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4914.JPG
    DSCF4914.JPG
    106.2 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCF4922.JPG
    DSCF4922.JPG
    112.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: