Szisz-kebab*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Szisz-kebab

kebab_patelnia.JPG kebab.JPG

1/4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ( mozna także dać tylko wołowe, miłośnicy baraniny mogą dać baraninę
icon_razz.gif
)

1 cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1-1.5 łyżeczki przyprawy gyros, do smaku ( najlepiej takiej ze sklepu orientalnego, lecz jeśli oryginalnej nie mamy, nie wpadamy w panikę
icon_wink.gif
)

sól do smaku
jajko
mąka
olej
patyczki do szaszłyków

1. Mięso wyrabiamy dokładnie z drobniutko posiekaną cebulką, jajkiem, przyprawami i keczupem. (mozna dać także koncentrat pomidorowy - ale trzeba uważać, jest o wiele bardziej słony!). Odstawiamy na 15 min, by mięso przeszło przyprawami.

2. Nabieramy porcyjkę mięsa ( taką, jaka mieści się mniej więcej na łyżce stołowej), formujemy w dłoniach wałeczek. W środek wałeczka wkładamy patyczek do szaszłyka i rozprowadzamy mięso równomiernie na patyczku, do jego połowy lub 2/3. NIE jest to trudne
icon_exclaim.gif
icon_smile.gif

Kebab obtaczamy w mące.

3. Smażymy kebaby na rumiano z obu stron.


Podajemy natychmiast, koniecznie z sosem tzatziki lub chociaż z sosem czosnkowych - błyskawicznym.
icon_mrgreen.gif


Sos czosnkowy
50:50 jogurt naturalny z majonezem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, zmielony czarny pieprz, wymieszać.

Jest to bardzo smaczne, szybkie i proste w wykonaniu danie, idealne w ramach urozmaicenia lub dla gości.
icon_wink.gif



Smacznego
icon_exclaim.gif
mniam.gif



Podstawowy skład mieszanki gyros (jeśli ktoś chciał by ją stworzyć sam)
papryka, pieprz, pietruszka, cebula granulowana, kolendra, gorczyca, majeranek, kminek, oregano, gałka muszkatołowa, bazylia, ziele angielskie, tymianek, jałowiec, pomidory suszone.



wink.gif
 

Załączniki

  • kebab_patelnia.JPG
    kebab_patelnia.JPG
    52.3 KB · Wyświetleń: 6
  • kebab.JPG
    kebab.JPG
    57 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak. 1/4 kg, oczywiście
icon_razz.gif
Jeśli ktoś potrzebuje zrobić większą ilość, podwaja składniki.
Z 1/4 kg wyjdą 4-5 kebabów. To porcja na 2 osoby
icon_biggrin.gif


Robiłam podgląd posta przed wysłaniem, ale ten brak mi umknął
icon_redface.gif
, dzięki, że zwróciłaś mi na tu uwagę
icon_redface.gif
icon_razz.gif

Poprawione
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tym razem (czyli wczoraj) robiłam na patelni grillowej, z dodatkiem odrobiny oleju. Wczesniej robiłam na zwykłej patelni i też wychodziły smaczne. Mozna tez do oleju dodać trochę masła.
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTAT1/4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
uuuu ale świnia to plugawe zwierzę
icon_mrgreen.gif
a prawdziwy kebab nigdy z wieprzowiny o nie, np. drobiowe mięso(indyk) zawsze ale nie wieprzowe
icon_smile.gif
no i jak shish to raczej opiekany na grillu chociaż smazony też ujdzie
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
No, coż ja poradzę, że ze świnią mi bardziej smakuje
dontknow.gif
, dałam alternatywę woło - i barano-miłosnikom.
icon_mrgreen.gif

A prawdziwego grilla tez sobie w mieszkaniu nie ustawię, niestety. Trzeba się cieszyć tym, co się ma...
icon_razz.gif

A sish jest przecież nie od ognia, ale od nadziewania, jak szaszłyk.
icon_razz.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Mi, jasne że tak
icon_smile.gif
Warto jednak zaznaczyć że wieprzowina w tym przypadku w oryginale nigdy nie występuje
icon_smile.gif
A o grillu prawdziwym nie pisałam przecież, chodzi o sam sposób
icon_smile.gif
I nie o tym że shish od opiekania, tylko że taki, na grillu opiekany, jest w oryginale
icon_smile.gif
Ja je też smażę bo nie chce mi się piekarnika brudzić
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
icon_mrgreen.gif
Racja
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Joannas, cieszę się, mam nadzieję, że będą smakować!
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Śliczne zdjęcie, ogromnie się cieszę, że smakowało
freu.gif




(w tej własnie chwili sama nabrałam gwałtownej ochoty na kus kus
icon_lol.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Bardzo smaczne danko
mniam.gif
. Te przyprawy świetnie pasują i nadają wyrazisty smaczek, mielone smakuje zupełnie inaczej. Ja zrobiłam co prawda z mielonego z wieprza, ale i tak bardzo nam smakowało. Choc rzadko robię mielone na obiad, to zacznę je przyprawiac właśnie tym sposobem.
Przyznam się jeszcze, że dodałam ząbek zgniecionego czosnku i odrobinę rozmarynu
icon_redface.gif

DSC07459.JPG
DSC07461.JPG

Mała_Mi @ 18 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=4353872. Nabieramy porcyjkę mięsa ( taką, jaka mieści się mniej więcej na łyżce stołowej), formujemy w dłoniach wałeczek. W środek wałeczka wkładamy patyczek do szaszłyka i rozprowadzamy mięso równomiernie na patyczku, do jego połowy lub 2/3. NIE jest to trudne
icon_exclaim.gif
icon_smile.gif

Kebab obtaczamy w mące.
Potwierdzam, nie jest to trudne!
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • DSC07459.JPG
    DSC07459.JPG
    551.8 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC07461.JPG
    DSC07461.JPG
    581.5 KB · Wyświetleń: 2

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Sywla, ogromnie się cieszę, że smakowało
dance.gif


I zdjęcia przepiękne, aż ślinka leci
mniam.gif
, super, że je zamieściłaś
cvety.gif
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Pycha, tylko gapa jestem , zapomniałam tradycyjnie niemal ostatnio o soli:D. Część zrobiłam jak normalne mielone sznycelki, które upiekłam na blaszcze na oleju wpiekarniku , a część jako wałeczki z patyczkami lub bez na patelni teflonowej. A najciekawsze jest to , że miałam prawie 70 dkg mielonej baraniny, myślałam , że będą 2 obiady- ale tylko myślałam:)) To świadczy , jak to aromatyczne mięsko smakowało ! A do tego tzatziki, ogromna ilość! I po polsku- kilka ziemniaczków.Zwykłe mielone będę tak przyprawiać,obym tylko nie zapomniał znów o soli:D