- Lis 21, 2006
 
- 15,180
 
- 3
 
- 0
 
Szisz-kebab
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
1/4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ( mozna także dać tylko wołowe, miłośnicy baraniny mogą dać baraninę
		
	
 )
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1-1.5 łyżeczki przyprawy gyros, do smaku ( najlepiej takiej ze sklepu orientalnego, lecz jeśli oryginalnej nie mamy, nie wpadamy w panikę
		
	
 )
sól do smaku
jajko
mąka
olej
patyczki do szaszłyków
1. Mięso wyrabiamy dokładnie z drobniutko posiekaną cebulką, jajkiem, przyprawami i keczupem. (mozna dać także koncentrat pomidorowy - ale trzeba uważać, jest o wiele bardziej słony!). Odstawiamy na 15 min, by mięso przeszło przyprawami.
2. Nabieramy porcyjkę mięsa ( taką, jaka mieści się mniej więcej na łyżce stołowej), formujemy w dłoniach wałeczek. W środek wałeczka wkładamy patyczek do szaszłyka i rozprowadzamy mięso równomiernie na patyczku, do jego połowy lub 2/3. NIE jest to trudne
		
	
  
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		
	
 
Kebab obtaczamy w mące.
3. Smażymy kebaby na rumiano z obu stron.
Podajemy natychmiast, koniecznie z sosem tzatziki lub chociaż z sosem czosnkowych - błyskawicznym.
		
	
 
Sos czosnkowy
50:50 jogurt naturalny z majonezem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, zmielony czarny pieprz, wymieszać.
Jest to bardzo smaczne, szybkie i proste w wykonaniu danie, idealne w ramach urozmaicenia lub dla gości.
		
	
 
Smacznego
		
	
  
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		
	
 
Podstawowy skład mieszanki gyros (jeśli ktoś chciał by ją stworzyć sam)
papryka, pieprz, pietruszka, cebula granulowana, kolendra, gorczyca, majeranek, kminek, oregano, gałka muszkatołowa, bazylia, ziele angielskie, tymianek, jałowiec, pomidory suszone.
 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		
	
	
		
			
		
		
	
			
			
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
1/4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ( mozna także dać tylko wołowe, miłośnicy baraniny mogą dać baraninę
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1-1.5 łyżeczki przyprawy gyros, do smaku ( najlepiej takiej ze sklepu orientalnego, lecz jeśli oryginalnej nie mamy, nie wpadamy w panikę
sól do smaku
jajko
mąka
olej
patyczki do szaszłyków
1. Mięso wyrabiamy dokładnie z drobniutko posiekaną cebulką, jajkiem, przyprawami i keczupem. (mozna dać także koncentrat pomidorowy - ale trzeba uważać, jest o wiele bardziej słony!). Odstawiamy na 15 min, by mięso przeszło przyprawami.
2. Nabieramy porcyjkę mięsa ( taką, jaka mieści się mniej więcej na łyżce stołowej), formujemy w dłoniach wałeczek. W środek wałeczka wkładamy patyczek do szaszłyka i rozprowadzamy mięso równomiernie na patyczku, do jego połowy lub 2/3. NIE jest to trudne
Kebab obtaczamy w mące.
3. Smażymy kebaby na rumiano z obu stron.
Podajemy natychmiast, koniecznie z sosem tzatziki lub chociaż z sosem czosnkowych - błyskawicznym.
Sos czosnkowy
50:50 jogurt naturalny z majonezem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, zmielony czarny pieprz, wymieszać.
Jest to bardzo smaczne, szybkie i proste w wykonaniu danie, idealne w ramach urozmaicenia lub dla gości.
Smacznego
Podstawowy skład mieszanki gyros (jeśli ktoś chciał by ją stworzyć sam)
papryka, pieprz, pietruszka, cebula granulowana, kolendra, gorczyca, majeranek, kminek, oregano, gałka muszkatołowa, bazylia, ziele angielskie, tymianek, jałowiec, pomidory suszone.
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								
				
		
			
			
			
