IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Krajanka cytrynowa
trzkasienka
post 21 Jan 2007, 01:34
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



jeden z ostatnio przywiezionych przepisow z Wloch, spisany z zeszytu z przepisami ciotki mojego meza...

ciasto:
250 g maki
75 g cukru
125 g margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 jajko

masa:
125 g mielonych migdalow
150 g cukru
skorka z 1 cytryny
sok z pol cytryny

lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1 cytryny

ciasto: wszystkie skladniki wrzucamy do miski i wyrabiamy, az nam sie dobrze polacza.
masa: wszystko bardzo dobrze mieszamy

jest to ciasto na mala blache- optymalna 25x30 cm...
2/3 ciasta wykladamy na blache, na to masa a na mase pozostale ciasto. Pieczemy 25 minut w temp. 175 °.
Na jeszcze cieple ciasto smarujemy lukier.

Uwaga: ciasto po wyciagnieciu z pieca jest jeszcze rzadkie, gdy wystygnie mozna bedzie je smialo pokroic na kwadraciki, nadaje sie do dlugiego przechowywania, nie wyrasta zbyt wysokie.
Jest szybkie, latwe i smaczne mniam.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 21 Jan 2007, 14:52
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



jadłam takie coś kiedyś we Włoszech chyba icon_mrgreen.gif było pyszne w każdy bądź razie i na pewno się skuszę niedługo na zrobienie mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 21 Jan 2007, 17:03
Post #3


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



Wygląda bardzo kusząco.
Dopisane do listy "Do zrobienia" fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 21 Jan 2007, 17:06
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



czekam, czekam- mam nadzieje, ze sie szybko skusicie- ciasto (a praktycznie ciasteczka) robi sie naprawde szybko i latwo icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 22 Jan 2007, 14:57
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



zrobiłam
nie wyszło takie ładne jak Twoje Trzkasienko ale smakowało bardzo bussi.gif lepsze niż to jedzone we Włoszech daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 22 Jan 2007, 15:13
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



banana.gif banana.gif banana.gif ale sie ciesze!!!!

wyszlo Ci ciut inne, bo chyba nie przykrylas ciastem na wierzchu? ale mi sie Twoj pomysl tez podoba, no i co najwazniejsze, ciesze sie, ze smakuje!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 22 Jan 2007, 20:15
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



zostawiłam za mało ciasta na wierzch i dlatego ta górna warstwa jest prawie niewidoczna, dlatego posypałam cukrem pudrem icon_mrgreen.gif
pycha jest!! mniam.gif anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 23 Jan 2007, 14:58
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



wydrukowane icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 23 Jan 2007, 15:00
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



icon_smile.gif to teraz czekam na wiadomosc- zrobione icon_wink.gif icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blandine
post 28 Jan 2007, 10:40
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 364
Dołączył: 30-October 06
Skąd: Warszawa...na chwilkę/Śląsk
Użytkownik nr: 2.560



mniam.gif przez te krajanke przerwałam diete,bo nie mogalm sie oprzec kuehl.gif
ale warto bylo icon_smile.gif
mankamentem byly migdaly ktore kupilam gotow-i sie okazalo ze mielone sa ze skorka...wiec nadzienie nieco ciemniejsze ....co do cista,to troche go malo na gore...pieklam na blasze 25x36
fotek brak,bo nie mam cyfrówki icon_sad.gif

godna polecenia:) anbetung.gif
szczegolnie, ze nie ma wiekszej polowy blachy (wczoraj wieczorem pieklam hehehe)
a dzis powrot to bezweglowodanowego jedzonka icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 28 Jan 2007, 11:49
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



banana.gif banana.gif banana.gif blandine- ale sie ciesze, ze zrobilas i ze smakowalo!!!

co do ciasta na gorze nie musi byc go duzo- tylko tyle by przykryc mase migdalowa... bo wtedy ma sens pokrywanie ciasta lukrem... ciasto rozwalkowujemy cieniutenko- 1-2 mm, nie musi byc w 1 kawalku, mozemy "sztukowac" na masie i tak nierownosci pokryje lukier..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 28 Jan 2007, 23:09
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Kasienko, nie podałaś wymiarów blachy.


Na nic moje jęki, na nic. cry_1.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 29 Jan 2007, 16:40
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



CYTAT
Na nic moje jęki, na nic.



spoznilam sie niemal dobe z odpowiedzia- jak sobie poradzilas? icon_frown.gif
wpisalam juz wymiary do przepisu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 12 Apr 2007, 13:30
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



zrobione
błyskawiczne
wygląda kuszaco, pachnie pięknie
lukru zrobiłam więcej

nie wiem jak smakuje i pewnie sie ie dowiem, bo to nie dla mnie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 15 Dec 2007, 18:26
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.690
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Kasiu? (oh! jak mnie kusi, kurka, pekne)
Jak zrobie podwojne ciasto wyrosnie? Utrzyma mase? CHcialabym wyzsze.

Jak je wykladasz na blache? Walek?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 15 Dec 2007, 18:55
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



to ciasto ostatnio za mna chodzi i meczy i chyba tez je zrobie icon_wink.gif

krajanka wysoka nie rosnie, ciotka meza robi je jako ciasteczka adwentowe. Ja bym jednak sprobowala- chyba Ci zakalec nie wyjdzie.... (ale glowy za to nie dam icon_wink.gif )

czesciowo (tyle, ile sie uda) przenosze na walku, pozniej kleje kawalki (zwlaszcza gore). pomagam sobie zanurzajac rece w wodzie i takimi wilgotnymi rekami sztukuje ciasto.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Dec 2007, 19:30
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Krajanka jest faktycznie bardzo szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu, zwłaszcza, jak się dysponuje mielonymi migdałami.
Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części.
Pierwszy placek przeniosłam na wałku na odpowiednio docięty do formy papier do pieczenia i dowałkowałam na nim do odpowiedniej wielkości. Smarowałam masą cytrynową na papierze, a następnie przykryłam drugą warstwą ciasta (również wałkowaną na papierze) . Na szczęście ciasto mi się nie rwało i nie musiałam sztukować. Całość "skleiłam" i dopiero wtedy razem z papierem przeniosłam do formy. icon_smile.gif

Załączony plik  krajanka_cytrynowa.jpg ( 18.89K ) Suma pobrań: 9


Załączony plik  krajanka_cytrynowa1.jpg ( 18.27K ) Suma pobrań: 3


Zapowiada się niezwykle smacznie... mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Dec 2007, 21:31
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



I jest niezwykle smacznie mniam.gif :

Załączony plik  krajanka_cytrynowa3.jpg ( 29.31K ) Suma pobrań: 14


Dziękuję za przepis i serdecznie polecam!
Coś mi się zdaje, że to będzie jeden z moich świątecznych hitów ciasteczkowych... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 15 Dec 2007, 21:39
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



z niecierpliwoscia czekalam na werdykt i ciesze sie niesamowicie, ze Ci zasmakowalo banana.gif banana.gif banana.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Szarotka
post 15 Dec 2007, 21:49
Post #20


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.293
Dołączył: 12-April 07
Użytkownik nr: 3.730



O matko i córko, ale kuszące te zdjęcia eek2.gif
Jutro piekę pfeif2.gif bo cała się zaśliniłam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 13:28