Krajanka cytrynowa

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A nie wiem.
Ja na niedziele. Za tort bedzie robic. Mam nadzieje, ze goscie duzo nie zjedza
icon_redface.gif
i dla mnie zostanie.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Nie czekalam-upieklam.
Szkoda,ze takie cieniutkie wychodzi-z podwojnej porcji-na blache30/40
gruebel_2.gif

i troche przeslodzilam
dump.gif


007.JPG
 

Załączniki

  • 007.JPG
    007.JPG
    81.9 KB · Wyświetleń: 1

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Słuchajcie, czy do ciasta i masy można dać cukier kryształ? Tylko juz taki mam.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Siedzi w piecu, pytanie nieaktualne.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Kusisz, kobieto, a ja taka marna fotografistka.
icon_mrgreen.gif

Robiłam z podwójnej porcji, na dużą blachę. Wyszła rewelacyjna, tylko słodka niemożebnie. Myślę, że przy sporej ilości ciast średniosłodkich przyda się jednak słodko- winny akcencik.
Idę próbować ją zdjąć.
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Moja tez z podwojnej i tez slooodka i pokroilam ja na kawalki ok.5*5 cm.Beda na dluzej.Mam nadzieje.
lecker.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Na jaką mniej więcej blachę robiłyście z 2 porcji? Masy migdałowej rozumiem też 2?
Zrobiłabym bo mi migdały zostały
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
krajanka_cytrynowa_015.JPG

Trudno w domu znależć naprawdę jasne miejsce
icon_redface.gif


Cinko, wszystko z podwójnej ilości. Blacha, taka z czterema rantami, o wym. 40 x 32
 

Załączniki

  • krajanka_cytrynowa_015.JPG
    krajanka_cytrynowa_015.JPG
    222.6 KB · Wyświetleń: 1

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Fajne,takie wyzsze ci wyszlo
icon_rolleyes.gif

Moja blacha ma 42/35 na dnie.A masy migdalowej(u mnie marcepan w "kielbasce"*2)czyli 1 kg.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Od razu widać, że tego Twojego marcepanu jakoś więcej.
icon_smile.gif
U nas w sklepach nie ma, robiłam masę według przepisu.
 

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Uffffffffff a ja myślałam,że coś sknociłam bo mi też straszliwie słodkie wyszło....Zrobiłam z jednej porcji ale przy ilości ciast jakie napiekłam na święta z jednej porcji nam wystarczy.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
Zaraz idę piec - może ktoś się jeszcze skusi?

W moim wykonaniu nie jest bardzo słodka, bo zawsze daję mniej cukru, jak w przepisie.
Zrobiłam z podwójnej porcji na dużej blasze. Do ciasta dodałam skórkę otartą z jednej cytryny.
Nie miałam najmniejszych problemów z ciastem - wałkowałam na pergaminie do pieczenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
A ja sprawdzilam, że muszę tylko kupić cukier puder i jutro zabieram się do roboty.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Zabieram się do tej krajaneczki już parę razy i jeszcze nie zrobiłam, ale może na weekend w końcu upieke, bo wyglada przepysznie, a na dodatek w Lidlu są w promocji mielone migdały.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
wierzch pięknie zarumieniony, spód trochę przyłapał za bardzo, ogólnie smaczne, bardzo słodkie, ale masa niestety z kiełbaski gotowa