IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Babka czekoladowo-kokosowo-bananowa
ewalukas
post 29 Jan 2007, 21:14
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Przepis znalazłam w necie, ale nie wiem gdzie dontknow.gif W ubiegłą Wielkanoc babki zrobiły furorę, ale robię nie tylko na te święta icon_rolleyes.gif Często u nas gości icon_mrgreen.gif

150 g masła (dają margarynę jak nie mam masła)
150 g cukru
3 jajka
1 banan
3 łyżki soku z cytryny
70 g wiórków kokosowych
3 łyżki winiaku (daję takie wino, jakie mam w domu cheers.gif )
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzekiej czekolady
1 płaska łyżeczka cynamonu
150 g mąki
150 g polewy czekoladowej gorzekiej lub 150 g czekolady gorzkiej (robię swoją polewę)
1 słoik dżemu moreloowego niesłodzonego (jak nie mam takiego pod ręką biorę taki jak jest)

Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
Banana zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać go do masy żółtkowej razem z winem, mlekiem i 50 g wiórek kokosowych.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy żółtkowo-bananowej.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Rozpuścić 100 g czekolady.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon..
Drugą zostawić białą.

Do natłuszczonej formy babkowej wylać białe ciasto, potem ciemne i lekko wymieszać widelcem.
Piec ok 50 min w 180 st.

Lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą / rozpuszczoną czekoladą.Mokrą polewę posypać wiórkami kokosowymi.

Z tej porcji wychodzi mi całkiem duża baba z kominkiem. Bardzo bardzo dobra babka mniam.gif

Polecam wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pimpek
post 29 Jan 2007, 21:30
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.641
Dołączył: 30-November 05
Skąd: Szczecin/Wrocław
Użytkownik nr: 1.033



To chyba trzeba już zacząć magazynowac przepisy na wielkanoc fiesgrins.gif
Ta baba brzmi fajnie więc zapisuje icon_wink.gif
A jakieś zdjęcie będzie?
Chociaż jak widze w składzie banany to i tak ją zrobie icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 29 Jan 2007, 21:53
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Pimpku ja w obecnej chwili nie mam możliwości foto wklejać icon_sad.gif Kupiliśmy komputer i nie zwróciliśmy uwagi, że bez irdy jest baa.gif Musimy kabelek dokupić icon_rolleyes.gif Może się niedługo uda kupić, to specjalnie zrobię babkę i wstawię fotkę icon_lol.gif Ale polecam szczerze daumen.gif
A i dla nas jedna taka baba to na jeden wieczór icon_redface.gif Gdzie bym nie zaniosła to znika w mgnieniu oka lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 16 Mar 2007, 23:14
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Podnoszę bo robię jutro mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 17 Mar 2007, 20:07
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.568
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Przepis pochodzi stąd:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2814.html

Piekłam ją kiedyś, faktycznie dobra. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 17 Mar 2007, 21:05
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



O właśnie, prawdopodonie stąd icon_mrgreen.gif
Dziękuję Joanno cvety.gif

Właśnie pochłaniam kolejną porcję icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 6 Apr 2007, 14:58
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Zrobiłam 3 baby icon_mrgreen.gif różnej wielkości dump.gif Bo nie mam takich samych form. No ale...Nie dalam do ciasta tylko wiórek kokosowych, bo nie każdy lubi, ale obsypię każdą jak w przepisie icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 9 Apr 2007, 10:08
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Oto moje babki icon_mrgreen.gif
Załączony plik  ABCD0009.JPG ( 123.29K ) Suma pobrań: 20

Załączony plik  ABCD0008.JPG ( 138.67K ) Suma pobrań: 10

Załączony plik  ABCD0001.JPG ( 124.56K ) Suma pobrań: 10


Już nie ma lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewelinka111
post 1 Dec 2007, 08:55
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 894
Dołączył: 13-October 07
Skąd: warmińsko- mazurskie
Użytkownik nr: 5.766



ewuniu czy mogę zrobić w tortownicy nie mam formy z kominem lecker.gif mniam.gif
ps. i czy mam piec w takiej samej temp jak podałaś . gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 1 Dec 2007, 10:34
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Wydaje mi się, że możesz, ale nie lepiej by w keksówce? gruebel_2.gif

No i temp ta sama, czas pieczenia może być inny, ale to patyczkiem sprawdzaj icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 6 Jan 2008, 21:01
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Pyszna, mokra babka. Na pewno do powtórzenia...









Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 6 Jan 2008, 21:14
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Ale narobiłaś smaka tym zdjęciami lecker.gif

Cieszę się, że ktoś jednak spróbował icon_wink.gif

Babka jest pyszna i warta grzechu icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 7 Jan 2008, 08:34
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



CYTAT(ewalukas @ 6 Jan 2008, 21:14 ) *
Ale narobiłaś smaka tym zdjęciami lecker.gif


E tam... Babka sama w sobie jest smaczna i o tym doskonale wiesz icon_smile.gif W końcu Ty podałaś przepis, więc nie musiałam Ci specjalnego smaka robić icon_wink.gif

CYTAT(ewalukas @ 6 Jan 2008, 21:14 ) *
Cieszę się, że ktoś jednak spróbował icon_wink.gif


Przyznaję, że miałąm najpierw roladę robić, ale potem wpadł mi w oko proszek do pieczenia i przepis na babkę i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu na babkę na cincinie, aby tylko sucha nie była (nie lubimy suchych ciast). Padł wybór na Twoja babkę i jestem bardzo zadowolona z efektu icon_smile.gif Pewnie powtórzę :D

CYTAT(ewalukas @ 6 Jan 2008, 21:14 ) *
Babka jest pyszna i warta grzechu icon_mrgreen.gif

Zgadza się. Polecam. Na początku zaskoczyła mnie nutka cytrynowa, ale może się wzięło to z tego, że jedyny dżem, jaki miałam na stanie, to była śliwki w czekoladzie. Do tego dorzuciłam polewę Magdy Gessler z ciasta marchewkowego i naprawdę wyszło smakowite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Katee
post 18 Mar 2008, 00:09
Post #14





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 84
Dołączył: 1-February 07
Skąd: Toronto n/Wisłą
Użytkownik nr: 3.091



Podnoszę,zeby nie przegapić !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 18 Mar 2008, 07:16
Post #15


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Ja robię trzy sztuki icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
faraula
post 27 May 2009, 22:26
Post #16


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 180
Dołączył: 16-September 08
Użytkownik nr: 10.840



hmmm...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 25th May 2018 - 23:15