- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis znalazłam w necie, ale nie wiem gdzie
W ubiegłą Wielkanoc babki zrobiły furorę, ale robię nie tylko na te święta
Często u nas gości
150 g masła (dają margarynę jak nie mam masła)
150 g cukru
3 jajka
1 banan
3 łyżki soku z cytryny
70 g wiórków kokosowych
3 łyżki winiaku (daję takie wino, jakie mam w domu
)
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzekiej czekolady
1 płaska łyżeczka cynamonu
150 g mąki
150 g polewy czekoladowej gorzekiej lub 150 g czekolady gorzkiej (robię swoją polewę)
1 słoik dżemu moreloowego niesłodzonego (jak nie mam takiego pod ręką biorę taki jak jest)
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
Banana zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać go do masy żółtkowej razem z winem, mlekiem i 50 g wiórek kokosowych.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy żółtkowo-bananowej.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Rozpuścić 100 g czekolady.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon..
Drugą zostawić białą.
Do natłuszczonej formy babkowej wylać białe ciasto, potem ciemne i lekko wymieszać widelcem.
Piec ok 50 min w 180 st.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą / rozpuszczoną czekoladą.Mokrą polewę posypać wiórkami kokosowymi.
Z tej porcji wychodzi mi całkiem duża baba z kominkiem. Bardzo bardzo dobra babka
Polecam

150 g masła (dają margarynę jak nie mam masła)
150 g cukru
3 jajka
1 banan
3 łyżki soku z cytryny
70 g wiórków kokosowych
3 łyżki winiaku (daję takie wino, jakie mam w domu

3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzekiej czekolady
1 płaska łyżeczka cynamonu
150 g mąki
150 g polewy czekoladowej gorzekiej lub 150 g czekolady gorzkiej (robię swoją polewę)
1 słoik dżemu moreloowego niesłodzonego (jak nie mam takiego pod ręką biorę taki jak jest)
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
Banana zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać go do masy żółtkowej razem z winem, mlekiem i 50 g wiórek kokosowych.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy żółtkowo-bananowej.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Rozpuścić 100 g czekolady.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon..
Drugą zostawić białą.
Do natłuszczonej formy babkowej wylać białe ciasto, potem ciemne i lekko wymieszać widelcem.
Piec ok 50 min w 180 st.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą / rozpuszczoną czekoladą.Mokrą polewę posypać wiórkami kokosowymi.
Z tej porcji wychodzi mi całkiem duża baba z kominkiem. Bardzo bardzo dobra babka

Polecam

Ostatnią edycję dokonał moderator: