Muffiny kukurydziano- jabłkowe

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Moje ulubione muffiny jabłkowe. Są świetne nawet na drugi dzień.

12122.jpg


składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/4 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka, ubić widelcem
2/3 szklanki słodzonego musu jabłkowego (można go kupić chyba jako jabłka do ciasta, jeżeli są grubsze kawałki należy je zmiksować na mus)
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jabłko, obrane i pokrojone w drobna kostkę


sposób przygotowania
Wymieszać osobno suche składniki i mokre. Połączyć, dodać jabłko. Piec w 200 stopni 20-25 min. Sprawdzając patyczkiem czy są upieczone.

dodatkowe informacje
Jeżeli nie mamy kupnego musu z jabłek to można zetrzeć na tarce 3-4 np. szare renety, rozgotować je i posłodzić.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja mam mus swojej roboty, zawsze dużo robię tego specjału na zimę A jakie są te muffinki wilgotne chyba przez ten mus?. A czy wyjdzie skórka chrupiąca czy raczej nie?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czy to jest maczka kukurydziana (jak ziemniaczana)
czy grysik??