- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na zyczenie hazo i Margot
4 lyzki ricotty
225 ml wody
450gbialej pszennej maki chlebowej
3 lyzki oddluszczonego mleka w proszku
2 lyzeczki oregano (lub innych ulubionych ziol)
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki mialkiego cukru (caster sugar)
2 lyzki miekkiego masla
1 lyzka drozdzy instant
zoltko do smarowania
Mozna wtrabiac w maszynie.
Drozdze mieszam z maka, dodaje pozostale skladniki. Wyrabiam gladkie ciasto, zostawiam na godzine do wyrosniecia. Gdy podwoi objetosc, lekko odgazowuje i dziele je na 12 rownych czesci. Przykrywam. Z kazdego kawalka formuje 20-25 cm walek, a z niego supelek. Ukladam na naoliwionej blasze i "wtrastam" godzine. Piec nagrzewam do 220C. Bulki smaruje zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody. Pieke 15-18 min.
Smacznego!

4 lyzki ricotty
225 ml wody
450gbialej pszennej maki chlebowej
3 lyzki oddluszczonego mleka w proszku
2 lyzeczki oregano (lub innych ulubionych ziol)
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki mialkiego cukru (caster sugar)
2 lyzki miekkiego masla
1 lyzka drozdzy instant
zoltko do smarowania
Mozna wtrabiac w maszynie.
Drozdze mieszam z maka, dodaje pozostale skladniki. Wyrabiam gladkie ciasto, zostawiam na godzine do wyrosniecia. Gdy podwoi objetosc, lekko odgazowuje i dziele je na 12 rownych czesci. Przykrywam. Z kazdego kawalka formuje 20-25 cm walek, a z niego supelek. Ukladam na naoliwionej blasze i "wtrastam" godzine. Piec nagrzewam do 220C. Bulki smaruje zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody. Pieke 15-18 min.
Smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator: