Supelki z ricotta i oregano

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Na zyczenie hazo i Margot
icon_biggrin.gif


4 lyzki ricotty
225 ml wody
450gbialej pszennej maki chlebowej
3 lyzki oddluszczonego mleka w proszku
2 lyzeczki oregano (lub innych ulubionych ziol)
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki mialkiego cukru (caster sugar)
2 lyzki miekkiego masla
1 lyzka drozdzy instant

zoltko do smarowania

Mozna wtrabiac w maszynie.
Drozdze mieszam z maka, dodaje pozostale skladniki. Wyrabiam gladkie ciasto, zostawiam na godzine do wyrosniecia. Gdy podwoi objetosc, lekko odgazowuje i dziele je na 12 rownych czesci. Przykrywam. Z kazdego kawalka formuje 20-25 cm walek, a z niego supelek. Ukladam na naoliwionej blasze i "wtrastam" godzine. Piec nagrzewam do 220C. Bulki smaruje zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody. Pieke 15-18 min.
Smacznego!

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
pyszne ,mięciutkie bułeczki ,ślicznie mi wyrosły na surowo ,w piekarniku trochę się rozlały ,ale co tam wygląd liczy się smak.....
Tatter dziękuje za taki pyszny przepis na supełki i polecam innym,proste ,a pyszne
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
o...Margot bardzo sie ciesze...rzeczywiscie smak jest najwazniejszy!