gołąbki z soczewicą

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
50 dag kapusty pekińskiej
15 dag soczewicy
15 dag marchewki
15 dag selera
15 dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju

Zagotować 3 szklanki wody. Wsypać soczewicę, dusić ok.40 minut. Warzywa(oprócz pomidorów i cebuli) pokroić na kawałki, dodać do soczewicy 10 minut przed końcem duszenia.
Z kapusty oderwać 12 zewnętrznych liści. Opłukać, blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, osączyć. Poukładać po trzy liście jeden na drugim tak, aby tworzyły rozetkę.
Soczewicę i warzywa osączyć, dodać sół, pieprz (można dodać też inne przyprawy, co kto lubi
icon_mrgreen.gif
)Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zawinąć.
Resztę kapusty poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju razem z kapustą. Zalać rosołem. Gołąbki przełożyć do jarzynki. Dusić 15 minut. Pomidory opłukać, pokroić na ósemki, przełożyć do garnka z gołąbkami. Gotować razem około 3 minut.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dziękuję
bussi.gif


I nawet MM to jest
icon_mrgreen.gif


Takie coś to bym zjadła
lecker.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Agusia, a robiłaś je?
Bo mnie się podejrzany wydaje czas gotowania soczewicy i duszenia gołąbków. Toć ta soczewica, nawet zielona, się rozpłynie.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Gru 16, 2005
686
0
0
soczewica! no, to moze ja tez sie skusze na te golabki (ostatnio strasznie mi ich brakowalo:) - moja mama robi mi zwykle troche inna wersje golabkow wegetarianskich (chyba z grzybkami), ale ta tez zapowiada sie smakowicie i akurat MAM w domu soczewice... i marchewki
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja nigdy soczewicy nie jadlam i dlatego męcze każdego o przepisy jak tylko widze "soczewica"
fiesgrins.gif
 
Gru 16, 2005
686
0
0
Agusiu! Gołąbki PYCHA! Najpierw nie zrozumiałam o co chodzi z tą rozetką i 2 pierwsze wrzuciłam do jarzynki poskładane trochę inaczej- można było w nie wepchnąć mniej farszu niż w rozetki (i trochę mi zostało), ale teraz już wszystko wiem i będę robić częściej:)) Nie sądziłam, że połączenie soczewicy z marchewką, selerem i porem może być takie udane
anbetung.gif
(specjalnie dzisiaj dwa razy biegałam do sklepu, drugi raz po samego pora
icon_mrgreen.gif
).
Aha, zrobiłam z zieloną soczewicą.
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A czy marfewka jest MM?? ;)
 
Gru 16, 2005
686
0
0
a tego to ja nie wiem ;) jestem zwykłą wegetarianką nie-MMową
icon_smile.gif
)))
a propos: zauwazyłam, że marchewki sklepowe są coraz smaczniejsze, kupowane 3 tygodnie temu smakowały jak trociny
icon_neutral.gif

w tym przepisie marchewki chyba odgrywają sporą rolę "dosmaczającą":) w kazdym razie ja bym ich nie wyrzucala
icon_smile.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Marfefka gotowana z warzywami o niskim IG jest MM.
Marfefka surowa tyż jest MM.
Marfefka gotowana + tłuszcze - to nie jest MM.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
niesmiertelni-k @ 29 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=476807a tego to ja nie wiem ;) jestem zwykłą wegetarianką nie-MMową
icon_smile.gif
)))
Tylko z ciekawości zapytałam
icon_wink.gif

Ja też mięska nie-e
icon_wink.gif
ale podczytuje wątek MM a Skanna tu weszła
icon_wink.gif


skanna @ 29 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=476850Marfefka gotowana z warzywami o niskim IG jest MM.
Marfefka surowa tyż jest MM.
Marfefka gotowana + tłuszcze - to nie jest MM.
anbetung.gif


Czyli można się zajadać i chudnąć
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Gru 16, 2005
686
0
0
Akulka @ 30 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=477212A przepis wydaje się interesujący, do wypróbowania
daumen.gif
koniecznie wyprobuj - moge powiedziec, ze nastepnego dnia sa jeszcze lepsze, smaki jakos tak sie przegryzaja i uzupelniaja, kapusta zrobila sie jeszcze delikatniejsza
mniam.gif
. Naprawde genialne w swojej prostocie
daumen.gif
- i pomyslec, ze do wczoraj nie przepadalam za soczewicą
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
ciesze sie ze smakowalo
fiesgrins.gif
ja tez z dystansem podchodzilam do przepisu
icon_wink.gif
ale robilam juz pare razy i wszyscy sie zajadali, nawet moj miesozerny brat
icon_eek.gif
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Zrobiłam - pyszne
mniam.gif

Jednak następnym razem wprowadzę kilka zmian.
1. Soczewicę będę gotować krócej - moja już po 30 minutach była rozgotowana /robiłam z zielonej/.
2. Warzywa doprawię vegetą lub bardzo esencjonalnym bulionem - w oryginalnej wersji kapusta jest dla mnie za bardzo wodnista, no i gołąbki płynem za bardzo nasiąkają.
3. Farsz nadal będę zawijać jak tradycyjne gołąbki /wychodzą takie fajnie malutkie/ tylko, że kupię większą kapustę.
Jednym słowem zrobię tak:
Ugotuję soczewicę z warzywami - odcedzę i lekko odparuję. Zdejmę z gazu. Dodam pokrojone i obrane ze skóry pomidory /one puszczą trochę soku, ale się nie rozciapią - bo nie są mieszane/ i doprawię do smaku, a następnie przełożę do naczynia żaroodpornego. Na to położę gołąbki, zamknę naczynie i siup do piekarnika na jakieś 20 minut.
 
Gru 16, 2005
686
0
0
produkty zakupione i jutro znowu zaserwuje sobie te pyszne golabki:)
z powodu nadmiaru nauki niestety nie mam za duzo czasu na stanie przy kuchni, a wiec na najblizsze dwa dni beda jak znalazl:D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 16, 2005
686
0
0
no i zrobione... kapusta troche mi sie porozrywala, zreszta juz przy rozpakowywaniu jej z folii okazalo sie, ze liscie sa w niezbyt dobrym stanie (ogromne i b. intensywnie zielone a delikatne jak salata - to chyba jakas dziwna odmiana :/).
na szczescie nie zmienilo to smaku golabkow i bede miala dzisiaj niezwykle zdrowy i apetyczny obiad
icon_smile.gif