- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
100g ugotowanego ryzu (dowolnego rodzaju)
300g wody
2 lyzki oleju slonecznikowego
325g bialej pszennej maki chlebowej
50g maki pszennej razowej
50g polenty
50g platkow owsianych
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
2 lyzki golden syrup
2 lyzeczki soli
1 lyzeczke drozdzy instant
Wode wymieszalam z olejem. Do miski wsypalam maki, platki i polente oraz mleko w proszku. Dodalam drozdze i sol. Wymieszalam skladniki i zagniotlam dosc spoiste ciasto. Na koncu wyrabiania dosypalam ryz i znow krotko zagniotlam.
Zostawilam na 1 1/2 godz. do wyrosniecia. Odgazowalam i podzielilam ciasto na 6 rownych czesci, z kazdej uformowalam
male podluzne bochenki...ulozylam je scislo obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrylam szczelnie wysmarowana oliwa folia i pozwolilam wyrastac przez 45 min...ciasto delikatnie uroslo ponad brzegi foremki).
Wstawilam do nagrzanego do 220C pieca i pieklam przez 35min.
Przepis modyfikowany z Ch. Ingram
300g wody
2 lyzki oleju slonecznikowego
325g bialej pszennej maki chlebowej
50g maki pszennej razowej
50g polenty
50g platkow owsianych
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
2 lyzki golden syrup
2 lyzeczki soli
1 lyzeczke drozdzy instant
Wode wymieszalam z olejem. Do miski wsypalam maki, platki i polente oraz mleko w proszku. Dodalam drozdze i sol. Wymieszalam skladniki i zagniotlam dosc spoiste ciasto. Na koncu wyrabiania dosypalam ryz i znow krotko zagniotlam.
Zostawilam na 1 1/2 godz. do wyrosniecia. Odgazowalam i podzielilam ciasto na 6 rownych czesci, z kazdej uformowalam
male podluzne bochenki...ulozylam je scislo obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrylam szczelnie wysmarowana oliwa folia i pozwolilam wyrastac przez 45 min...ciasto delikatnie uroslo ponad brzegi foremki).
Wstawilam do nagrzanego do 220C pieca i pieklam przez 35min.
Przepis modyfikowany z Ch. Ingram
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: