Chlebek z ryzem, owsem i polenta!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
100g ugotowanego ryzu (dowolnego rodzaju)
300g wody
2 lyzki oleju slonecznikowego
325g bialej pszennej maki chlebowej
50g maki pszennej razowej
50g polenty
50g platkow owsianych
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
2 lyzki golden syrup
2 lyzeczki soli
1 lyzeczke drozdzy instant

Wode wymieszalam z olejem. Do miski wsypalam maki, platki i polente oraz mleko w proszku. Dodalam drozdze i sol. Wymieszalam skladniki i zagniotlam dosc spoiste ciasto. Na koncu wyrabiania dosypalam ryz i znow krotko zagniotlam.
Zostawilam na 1 1/2 godz. do wyrosniecia. Odgazowalam i podzielilam ciasto na 6 rownych czesci, z kazdej uformowalam
male podluzne bochenki...ulozylam je scislo obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrylam szczelnie wysmarowana oliwa folia i pozwolilam wyrastac przez 45 min...ciasto delikatnie uroslo ponad brzegi foremki).
Wstawilam do nagrzanego do 220C pieca i pieklam przez 35min.

Przepis modyfikowany z Ch. Ingram
 

Załączniki

  • rice__oat_and_polenta_bread.jpg
    rice__oat_and_polenta_bread.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
smakuje wybornie...
icon_biggrin.gif

cudownie pachnie...
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
Tatter
a nadaje się do przechowania ,chodzi mi o to ,ze upiekłabym w sobote ,a podała w w niedzielę na śniadanie Wielkanocne?
A i ten golden syrup nie mam ,ale mam jakiś syrop z cukru trzcinowego może być?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Syrop z cukru trzcinowego moze byc...
Moim zdaniem jak najbardziej pasowac bedzie do twoich past i pasztetow wegetarianskich...i przechowac sie z pewnoscia da...
Mojego juz prawie nie ma, wiec nie mam nawet szansy sprawdzic....ale powtorze, moze rowniez na Wielkanoc...chleb jest absolutnie rewelacyjny!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Smok Milus

Member
Lis 10, 2004
546
0
0
A czy można zamiast ryżu, dać ostrudy wodnej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Możecie uznać, że ja głupia jestem, ale co to polenta?
icon_redface.gif


I co zamiast golden syrup? Cukier czy cos podobnego, bo syropu z trzciny nie mam...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Z tych trzech to mam miód.

I glukozę Delecty w proszku.