Muffinki dżemowe z kokosową kruszonką

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
n5435ou8.jpg


składniki
ciasto
2 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
2 jajka

kruszonka
30 g (3 łyżki) wiórków kokosowych
1/5 kostki masła
50 g (5 łyżek) mąki
30 g (2 łyżki) cukru
1 op. cukru wanilinowego
+ 1/2 słoiczka dżemu

sposób przygotowania
Przygotować kruszonkę: wiórki zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania wystudzić. Stopić masło, wiórki wymieszać z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać stopione gorące masło, wyrobić na kruszonkę.
Przygotować ciasto na muffinki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. Jajka zmiksować z mlekiem i olejem, dodać do suchych składników i lekko wymieszać.
Formę muffinkową wysmarować masłem, do każdego otworu nakładać łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Wszystkie muffinki równomiernie obsypac kruszonką. Piec ok. 30 min w temp. 200 st.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Myślę, że spokojnie można, ja używam oleju z lenistwa
icon_biggrin.gif
ale nieraz robiłam też muffinki z masłem i nie ma właściwie chyba specjalnej różnicy
icon_smile.gif


Cieszę się, że się podobają
icon_smile.gif
 

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Paulinko, zainspirowana przepisem upiekłam
icon_razz.gif

Ciasto wg Twojego przepisu + dżem z jeżyn + kruszonka (po łyżce - cukier, płatki migdałowe, mąka, masło - rozkruszone w mikserze)
Dziękuję za przepis i polecam serdecznie
lecker.gif

PICT0002.JPG
 

Załączniki

  • PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0