
składniki
ciasto
2 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
2 jajka
kruszonka
30 g (3 łyżki) wiórków kokosowych
1/5 kostki masła
50 g (5 łyżek) mąki
30 g (2 łyżki) cukru
1 op. cukru wanilinowego
+ 1/2 słoiczka dżemu
sposób przygotowania
Przygotować kruszonkę: wiórki zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania wystudzić. Stopić masło, wiórki wymieszać z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać stopione gorące masło, wyrobić na kruszonkę.
Przygotować ciasto na muffinki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. Jajka zmiksować z mlekiem i olejem, dodać do suchych składników i lekko wymieszać.
Formę muffinkową wysmarować masłem, do każdego otworu nakładać łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Wszystkie muffinki równomiernie obsypac kruszonką. Piec ok. 30 min w temp. 200 st.