IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Babka piaskowa :-)
Ewusiek
post 11 May 2007, 21:43
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



Babka piaskowa

4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja cytrynowa (niekoniecznie)
1 margaryna

Jajka utrzeć z cukrem , dodać mąkę , proszek , rozpuszczoną margarynę i na koniec esencję.

Babka jest prościutka i zawsze wychodzi icon_wink.gif (jak na razie przynajmniej) , ja piekę w keksówce.
Przepis kiedyś spisany z opakowania po proszku lub cukru waniliowego , często stosowany .

smacznego icon_biggrin.gif

jak będę miała fotki to dorzucę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ewusiek
post 12 May 2007, 18:48
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



a to w/w babka icon_biggrin.gif


Załączony plik  Img_0055.jpg ( 1.57MB ) Suma pobrań: 59
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 22 Jan 2009, 11:42
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



potwierdzam, że babka jest pyszna i naprawdę błyskawicznie się ją robi. została zjedzona tak szybko, że nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.
w przepisie nie było podanej temperatury pieczenia i czasu, więc piekłam tak jak inne babki - w 180 stopniach przez ok 50 min ( ja w moim piekarniku muszę po 15 min wyłączyć górną grzałkę bo inaczej mi każdą babkę spali)

dziękuję za świetny przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ewusiek
post 22 Jan 2009, 13:06
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



CYTAT(catparker @ 22 Jan 2009, 11:42 ) *
w przepisie nie było podanej temperatury pieczenia i czasu, więc piekłam tak jak inne babki - w 180 stopniach przez ok 50 min  




icon_redface.gif  o matko  , rzeczywiście nie wpisałam  icon_redface.gif  


Catparker dziękuję za zwrócenie uwagi  anbetung.gif

Babkę piekę w 180 stopniach (piekarnik: góra-dół) około 40-50 minut

Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 22 Jan 2009, 13:11
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Zjadłabym taką babkę ... muszę upiec coś babkowego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 23 Jan 2009, 09:40
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Właśnie wstawiłam do piekarnika - jak wyjdzie , to wrzucę fotki icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 23 Jan 2009, 11:59
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.910
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



A ja wczoraj tak sobie rozmyślałam: ta babka czy może jakaś szarlotka? No i wyszły mi racuchy. Babkę przekładam na inny raz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 23 Jan 2009, 15:30
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Upiekła się - zrobiłam w wersji marmurkowej . Do ciasta dałam aromat waniliowy zamiast cytrynowego , 1/3 ciasta zmiksowałam z 2 łyżkami kakao i wylałam je na jasne ciasto .
Trochę dłużej musiałam piec - po 50 minutach patyczek był oblepiony ciastem. W sumie 65 minut wystarczyło ( piekłam w keksówce 35 x 11 cm).

Załączony plik  babka_piaskowa4.jpg ( 84.57K ) Suma pobrań: 19


Załączony plik  babka_piaskowa5.jpg ( 58.42K ) Suma pobrań: 6

Go to the top of the page
 
+Quote Post
skanna
post 23 Jan 2009, 15:35
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.840
Dołączył: 21-March 06
Użytkownik nr: 1.535



Toż to moja najukochańsza na świecie prosta baba icon_smile.gif
Przepis wiele lat temu zmodyfikowałam, zamieniając margarynę na olej. Żadnych cytrynowych aromatów, za to 2 cukry waniliowe po 16 g. I jest cud-miód icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 23 Jan 2009, 20:06
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Bo takie proste baby są najlepsze icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 14 Mar 2011, 15:19
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



I przede wszystkim niezawodne icon_biggrin.gif. Upieklam na weekend w wersji marmurkowej. Troche sie kruszyla, jak to piaskowa, ale o to wlasnie chodzilo.
Ewusiek, bardzo dobry przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lambethka
post 14 Mar 2011, 15:37
Post #12


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.138
Dołączył: 22-February 11
Użytkownik nr: 28.224



2 juz sa w piekarniku i sie pieka icon_mrgreen.gif zalacze pozniej zdjecie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lambethka
post 14 Mar 2011, 21:05
Post #13


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.138
Dołączył: 22-February 11
Użytkownik nr: 28.224



no i mam te baby icon_biggrin.gif
podzielilam sie z sasiadami icon_biggrin.gif
Załączone pliki
Załączony plik  www.jpg ( 58.51K ) Suma pobrań: 4
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
magpie101
post 17 Mar 2011, 23:29
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 501
Dołączył: 21-December 10
Użytkownik nr: 24.885



Dziwczyny na ta porcje jaka dluga macie keksowke?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lambethka
post 18 Mar 2011, 12:24
Post #15


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.138
Dołączył: 22-February 11
Użytkownik nr: 28.224



hm, dokladnie nie wiem bo nie mierzylam...ale jakies 30-40 cm dlugosci. gruebel_2.gif


ok zmierzyxlam i wyszlo 30 cm icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
daglo
post 6 Apr 2011, 17:03
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 450
Dołączył: 1-January 08
Użytkownik nr: 6.977



Upieklam te babe w formie 6 malych babek i jedna pozarlam juz na goraca. Jest super puszysta i przepyszna. Przepis wchodzi na stale! Dziekuje!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
strongmenka
post 8 Apr 2011, 11:26
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 23-April 07
Użytkownik nr: 3.821



Pyszna! Zapomniany smak icon_smile.gif Zrobiłam w tradycyjnej formie z kominkiem. Piekłam 55 minut. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru o 1/4. Dziękuję za przepis!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 25 Mar 2012, 19:23
Post #18


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



właśnie powędrowała do piekarnika, zobaczymy co wyjdzie ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 13:54