Babka piaskowa :-)

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
Babka piaskowa

4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja cytrynowa (niekoniecznie)
1 margaryna

Jajka utrzeć z cukrem , dodać mąkę , proszek , rozpuszczoną margarynę i na koniec esencję.

Babka jest prościutka i zawsze wychodzi
icon_wink.gif
(jak na razie przynajmniej) , ja piekę w keksówce.
Przepis kiedyś spisany z opakowania po proszku lub cukru waniliowego , często stosowany .

smacznego
icon_biggrin.gif


jak będę miała fotki to dorzucę
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
721
38
28
potwierdzam, że babka jest pyszna i naprawdę błyskawicznie się ją robi. została zjedzona tak szybko, że nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.
w przepisie nie było podanej temperatury pieczenia i czasu, więc piekłam tak jak inne babki - w 180 stopniach przez ok 50 min ( ja w moim piekarniku muszę po 15 min wyłączyć górną grzałkę bo inaczej mi każdą babkę spali)

dziękuję za świetny przepis
 

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
A ja wczoraj tak sobie rozmyślałam: ta babka czy może jakaś szarlotka? No i wyszły mi racuchy. Babkę przekładam na inny raz.
 

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Upiekła się - zrobiłam w wersji marmurkowej . Do ciasta dałam aromat waniliowy zamiast cytrynowego , 1/3 ciasta zmiksowałam z 2 łyżkami kakao i wylałam je na jasne ciasto .
Trochę dłużej musiałam piec - po 50 minutach patyczek był oblepiony ciastem. W sumie 65 minut wystarczyło ( piekłam w keksówce 35 x 11 cm).

babka_piaskowa4.jpg

babka_piaskowa5.jpg
 

Załączniki

  • babka_piaskowa5.jpg
    babka_piaskowa5.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 5
  • babka_piaskowa4.jpg
    babka_piaskowa4.jpg
    84.6 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Contributor
Mar 21, 2006
4,750
93
48
Toż to moja najukochańsza na świecie prosta baba
icon_smile.gif

Przepis wiele lat temu zmodyfikowałam, zamieniając margarynę na olej. Żadnych cytrynowych aromatów, za to 2 cukry waniliowe po 16 g. I jest cud-miód
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
I przede wszystkim niezawodne
icon_biggrin.gif
. Upieklam na weekend w wersji marmurkowej. Troche sie kruszyla, jak to piaskowa, ale o to wlasnie chodzilo.
Ewusiek, bardzo dobry przepis.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
hm, dokladnie nie wiem bo nie mierzylam...ale jakies 30-40 cm dlugosci.
gruebel_2.gif



ok zmierzyxlam i wyszlo 30 cm
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

strongmenka

Member
Kwi 23, 2007
11
0
0
Pyszna! Zapomniany smak
icon_smile.gif
Zrobiłam w tradycyjnej formie z kominkiem. Piekłam 55 minut. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru o 1/4. Dziękuję za przepis!