Sernik cukiniowy*

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
od pewnego czasu wszytkie nadzienia do tart pieke bez spodu. to jest jedno z moich ulubionych: podwoilam porcje i wychodzi pyszny slony sernik. idealny na przekaske, przystawke, lub jako samodzielne danie np. z salata z vinegretem.

500g cukini
1 cebula
2-3 lyzki bulki tartej
2-3 lyzki tartego parmezanu
3 jajka duze (lub 4 male)
2 zabki czosnku
500g ricotty, philadelfii, lub innego kremowego serka

poddusic poszatkowna cebule na 3 lyzkach oliwy z oliwek, nastepnie dodac cukinie pokrojone w plastrekach i dusic, az zmiekna. nastepnie je zmiksowac.
jajka wymieszac z serem, bulka tarta, parmezanem, zmiksowanymi cukiniami. ja dodaje jeszcze 2 przecisniete przez praske zabki czosnku i szczypte curry. dodac wg smaku soli i pieprzu i peperoncino. wszystko przelac do formy (ja pieke w tortownicy 22 cm) obsypac parmezanem i piec przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

pyszne i na cieplo i na zimno
lecker.gif

sernikcukiniacaly.jpg
sernikcukiniakawalek.jpg
 

Załączniki

  • sernikcukiniacaly.jpg
    sernikcukiniacaly.jpg
    156.2 KB · Wyświetleń: 2
  • sernikcukiniakawalek.jpg
    sernikcukiniakawalek.jpg
    127.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
215
63
bahomet @ 27 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=512404od pewnego czasu wszytkie nadzienia do tart pieke bez spodu
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł, ale wydawało mi się, że niekoniecznie się uda. A jednak
icon_smile.gif
Skoro zatem akcja ma szanse powodzenia, pora spróbować
icon_smile.gif

Myślisz, że ta bułka ma kluczowe znaczenie? W sumie chyba i bez bułki by wyszło, nie?

A serniczek wygląda smakowicie i nie omieszkam spróbować, tylko niech się upał skończy.
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
agusia TO JEST nieziemsko smakowite
icon_mrgreen.gif


skanna ja robie mnostwo wariacji na ten temat. tak samo pyszna jest ze szpinkaiem i serem, ale najczesciej to robie po prostu z resztek warzyw zmiksowanych z pamezanem i jajkami. zawsze wychodzi pyszne (np. kalafior ze szpinakiem! ) tylko mniej odzywcze
lecker.gif
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zrobiłam wczoraj na obiadokolację
icon_eek.gif

zjedzone w zastraszającym tempie, dla mnie został jedynie kawałeczek na śniadanie
baa.gif
a myślałam że będę sama musiała cały zjeść
fiesgrins.gif
a tu nawet bracia pożarli
icon_eek.gif

cóż mogę powiedzieć.....no PYSZNE JEST jak nie wiem co
daumen.gif

dzięki za przepisik
cvety.gif

p.s. robiłam pół na pół z philadepfii i presidenta półtłustego
icon_mrgreen.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
No właśnie postanowiłam polubić i wcielam w życie postanowienie. Pachnie bosko.
Bez bułki robię, nie lubię parmezanu, dałam zwykły ser. Zastanawiałam się nad dorzuceniem granulatu sojowego, ale się nie zdecydowałam.
Sernik siedzi w piekarniku, recenzja wkrótce <uśmiech>
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zjadłam około połowy, teraz muszę sobie dawać po łapach, żeby nie zanihilowac reszty.
Skanna, rób. Jest dobry, nawet bardzo dobry, w każdym razie mnie smakował. Konsystencja sernikowa, może trochę za bardzo delikatna, brak mi było bułki tartej, która związałaby trochę masę, ale może powinnam dać więcej sera.
Aha, cebulki i cukinii nie miksowałam, tylko bardzo drobno pokroiłam.

No i lubię cukinię, w każdym razie w tej potrawie, pierwsze koty za płoty!

Bahomet, dzięki <uśmiech>


A jeszcze - jakie pole do improwizacji!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kawo, jakiego sera uzyłaś?
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
A nie wiem, miałam jakiś w lodówce. Zwykły żółty. Chyba bydgoski, taki z twardszych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A nie uzywałaś 'białego'
gruebel_2.gif
<500 g ricotty, philadelfii, lub innego kremowego serka>

Na bakier jestem z zasadami MM...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
A tak, taki philadelphiopodobny. Hochland bodajże. Może on nie jest specjalnie mm-owy, ale co tam, bardzo nie może zaszkodzić. Nie było w składzie mączki (niektóre mają jakąś mączkę chlebową, czy jakoś tak), ani cukru, więc postanowiłam użyć.
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ciesze sie ze smakuje. teraz to tylko trzeba dac poniesc sie fantazji. ja polecam szczegolnie szpinak w tym wydaniu:)

co do konsystencji to parmezan bardzo pomaga, robilam z emmentalerem i to nie bylo to samo, bylo bardzie, ze tak powiem, rozlazle;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Qrcze - ten ser i bułka konieczne
icon_question.gif

Szpinak bym sobie zjadla taki &quot;sernikowy&quot; ale bez sera...
Da sie tak
icon_question.gif