Sernik cukiniowy*

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ilona @ 1 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515158Qrcze - ten ser i bułka konieczne
icon_question.gif
Szpinak bym sobie zjadla taki "sernikowy" ale bez sera... Da sie tak
icon_question.gif
rofl.gif

Podduś szpinak na patelni.
icon_mrgreen.gif
Jak mozna zjeść sernik bez sera? Omlet bez jajek
fiesgrins.gif
?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Bosz - teraz sie zastanowiłam.
Matko jakie ja durne pytania zadaje ostatnio...
rofl.gif

Przemeczenie chyba
gruebel_2.gif

Dobrze, ze dzisiaj piątek
banana.gif
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ilona smialo mozesz zrobic same warzywa z jajkami. ja bardzo czesto robie. np. pyszny jest kalafior ze szpinakiem. szpinak dusisz z cebula na lyzce oleju. rozdrabniasz widelcem ugotowany kalafior. dodajesz jajka, parmezan, przyprawy wg smaku. wlewasz wszystko do formy, dobrze jest obsypac to jeszcze parmezanem. i do piekarnika na 20 min.

problem jest jesli w ogole zadnego sera nie chcesz. wtedy to bedzie zwykla frittata z piekarnika
icon_smile.gif
tez dobre
daumen.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
AgusiaSz @ 1 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515342bułka tarta to raczej koniecznie bo inaczej się będzie bardziej rozłaził
gruebel_2.gif
E tam, ja robiłam bez i był w miarę OK. Jak ostygł, miał ścisłą konsystencję i nic się nie rozłaziło, kiedy był gorący, troszkę był delikatny, ale przy większej ilości sera pewnie będzie OK.

Dziś albo jutro robię powtórkę.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ilona @ 1 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515158Qrcze - ten ser i bułka konieczne
icon_question.gif

Szpinak bym sobie zjadla taki "sernikowy" ale bez sera...
Da sie tak
icon_question.gif
zapiekalam szpinak w szynce z jajkiem. To chyba tez mm jest. Tak jak Bajaderka jajka z pieczarkami.
Szpinak jest duzo smaczniejszy i jajko mozna pominac. Zamienic na ser tez mozna.

Kawo, sprobuj cukini marynowanej. Tylko od razu rob ostro
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,416
3,725
113
Zrobiłam dziś w wersji ze szpinakiem. Jest niziutki, bo piekłam go w tortownicy o średnicy 24 cm, ale baardzo smaczny ! Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Bez parmezanu na wierzchu.
sernik_ze_szpinakiem.jpg
 

Załączniki

  • sernik_ze_szpinakiem.jpg
    sernik_ze_szpinakiem.jpg
    27.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ze zdziwieniem stwierdziłam, że lubię pochrupywać surową cukinię. Jestem w szoku <wytrzeszcz>

Ker, jak się to marynuje?
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
joanna wyglada super. ja tez jutro ze szpinakiem robie:)

pyszne jest tez polazenie fety z cukinia . jest gdzies przepis tutaj (na tarte z takim nadzieniem ale nie moge teraz znalezc). robilam jako babeczki dla osoby z celiakia:)

glupia tylko jestem ze wczesniej nie wstawilam tego przepisu
icon_neutral.gif
bo widze ze smakuje...
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Piękny - jedno słowo pełne zachwytu !
icon_smile.gif

Przymierzam się do tego sernika juz parę dni. Teraz widzę, jak efektownie wygląda ze szpinakiem i chyba wlaśnie taki zrobię
icon_smile.gif


Czym go posypałaś na wierzchu, bo coś tu chyba jest dodatkowego ?
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
to po prostu niezbyt dobrze zmiksowany zyrafa grana
icon_mrgreen.gif


ja jestem ogromna fanka szpinaku ale ostatnio sie go przejadlam i na razie preferuje jednak cukiniowa wersje (ale to moze dlatego, ze po calej dlugiej zimie, w koncu cukinie maja normalna cene i wciaz jestem nienajedzona ;) )
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Robię dziś na obiad. Stąd pytanie : natłuszczacie formę do pieczenia? Czy wykładacie folią/papierem? Boję się, że nie wyjmę później ciasta z formy... .
gruebel_2.gif