Po prostu chalka

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie robilam jej ponad rok. Jak sie pracuje to tak to wyglada, az przyszla pora na powtorki...

1 i 1/2 szkl. wody
1 jajko
2/3 szkl. oleju
1 lyzka soli
kilo maki ( moze byc 4szkl zwyklej bialej + 2 szkl pelnej)
1/2 szkl. cukru (moze byc jeszcze mniej)
4 lyzeczki drozdzy suszonych - zaznaczam, bo w Polsce czesciej sa instant, a one silniejsze wiec trzeba zmniejszyc ilosc.

Nie mam pojecia jak to maja zrobic recznikowce - ja ciasto wyrabiam w maszynie. Wyciagam na stolnice i dziele na pol - 1 czesc laduje w kubelku.
Ta, z ktora pracuje dziele jeszcze na 2, i formuje 2 dluuugie walki. krzyzuje je ze soba w polowie i zaplatam warkocz.
To samo robie z pozostalym ciastem.
Teraz 2 chaly laduja na blasze posypanej maka do wyrosniecia.

Piec ok 40 min w 180stopni.


Img_0815.jpg
 

Załączniki

  • Img_0815.jpg
    Img_0815.jpg
    148.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Przy okazji jak zaplatac chalki:
http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0
Ja zaplatam, ale niezupelnie tak
icon_mrgreen.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Bez masła i mleka!
Upiekę Klarze.
Podła mamusia zapomniała zaopatrzyć dziecko w kaszkę na śniadanie.