- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
nie robilam jej ponad rok. Jak sie pracuje to tak to wyglada, az przyszla pora na powtorki...
1 i 1/2 szkl. wody
1 jajko
2/3 szkl. oleju
1 lyzka soli
kilo maki ( moze byc 4szkl zwyklej bialej + 2 szkl pelnej)
1/2 szkl. cukru (moze byc jeszcze mniej)
4 lyzeczki drozdzy suszonych - zaznaczam, bo w Polsce czesciej sa instant, a one silniejsze wiec trzeba zmniejszyc ilosc.
Nie mam pojecia jak to maja zrobic recznikowce - ja ciasto wyrabiam w maszynie. Wyciagam na stolnice i dziele na pol - 1 czesc laduje w kubelku.
Ta, z ktora pracuje dziele jeszcze na 2, i formuje 2 dluuugie walki. krzyzuje je ze soba w polowie i zaplatam warkocz.
To samo robie z pozostalym ciastem.
Teraz 2 chaly laduja na blasze posypanej maka do wyrosniecia.
Piec ok 40 min w 180stopni.

1 i 1/2 szkl. wody
1 jajko
2/3 szkl. oleju
1 lyzka soli
kilo maki ( moze byc 4szkl zwyklej bialej + 2 szkl pelnej)
1/2 szkl. cukru (moze byc jeszcze mniej)
4 lyzeczki drozdzy suszonych - zaznaczam, bo w Polsce czesciej sa instant, a one silniejsze wiec trzeba zmniejszyc ilosc.
Nie mam pojecia jak to maja zrobic recznikowce - ja ciasto wyrabiam w maszynie. Wyciagam na stolnice i dziele na pol - 1 czesc laduje w kubelku.
Ta, z ktora pracuje dziele jeszcze na 2, i formuje 2 dluuugie walki. krzyzuje je ze soba w polowie i zaplatam warkocz.
To samo robie z pozostalym ciastem.
Teraz 2 chaly laduja na blasze posypanej maka do wyrosniecia.
Piec ok 40 min w 180stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: