Muffinki prowansalskie

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
MUFFINKI PROWANSALSKIE Z CZARNYMI OLIWKAMI
http://www.mammeonline.net/modules.php?op=...r=0&thold=0
Skladniki na 12 sztuk
180 g maki
1 torebka proszku do pieczenia do slonych wypiekow / 16 g /
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1 lyzeczka soli
3 jajka
30 ml oliwy extravergine
70 ml di serka jogurtowego produkcji domowej / lub typu Philadelfia /
120 ml mleka
100 g czarnych oliwek wypestkowanych i pokrojonych na cwiartki
12 czarnych oliwek do dekoracji
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, ziolami prowansalskimi i sola
- w drugiej misce roztrzepac jajka, dodac oliwe, serek i mleko, dokladnie wymieszac
- przelac plyny do miski z maka i polaczyc wszystkie skladniki
- przelozyc ciasto do muffinkowych dolkow / wylozonych papierowymi papilotkami /
- oliwki do dekoracji wcisnac w ciasto
- piec w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut

Wloskie lyzeczki sa male: maja 5 ml objetosci.

W przepisie bylo 100 ml oliwy, ale ja dalam tylko 30 z uwagi na kalorie
icon_mrgreen.gif
Uzupelnilam serkiem wlasnej produkcji.
Byl tez szafran, ale zoltka jajek od kur z Livorno sa pomaranczowe, wiec i tak nie byloby tego widac.
Zauwazylam jednak, ze muffinki wytrawne gorzej odchodza od papierkow.

Cucina_082.jpg
 

Załączniki

  • Cucina_082.jpg
    Cucina_082.jpg
    66.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Wyszło mi malutko ciasta ( po łyżce do dołka), więc sprawdziłam oryginalny przepis. Wynika z niego, że to porcja na 6 muffinek....:
icon_smile.gif


MUFFIN ALLE OLIVE NERE
Per 6 muffin: 180 g di farina - 3 uova - 10 cl olio di oliva - 12 cl di latte o panna - 1/3 cucchiaino di erbe di provenza - 1 cucchiaino di sale - 1 bustina di lievito - zafferano - 100/150 g olive nere snocciolate

Miscelate le uova, l’olio, il latte e le spezie. Setacciate il lievito e la farina. Incorporate senza insistere a mescolare tropo. Aggiungete le olive. Versate in uno stampo per sei muffin e cuocete da 20 a 25 minuti nel forno a 180°

Mimo to muffinki całkiem ładnie urosły i są naprawdę bardzo smaczne.
icon_smile.gif

Robiłam bez serka, na samym oleju, jak Trzkasienka.
Piekłam 25 minut.
Od papilotek odrywały się bez większych problemów.
icon_smile.gif


muffiny_prowansalskie_z_oliwkami1.jpg

muffiny_prowansalskie_z_oliwkami3.jpg
 

Załączniki

  • muffiny_prowansalskie_z_oliwkami1.jpg
    muffiny_prowansalskie_z_oliwkami1.jpg
    29.3 KB · Wyświetleń: 2
  • muffiny_prowansalskie_z_oliwkami3.jpg
    muffiny_prowansalskie_z_oliwkami3.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: