MUFFINKI PROWANSALSKIE Z CZARNYMI OLIWKAMI
http://www.mammeonline.net/modules.php?op=...r=0&thold=0
Skladniki na 12 sztuk
180 g maki
1 torebka proszku do pieczenia do slonych wypiekow / 16 g /
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1 lyzeczka soli
3 jajka
30 ml oliwy extravergine
70 ml di serka jogurtowego produkcji domowej / lub typu Philadelfia /
120 ml mleka
100 g czarnych oliwek wypestkowanych i pokrojonych na cwiartki
12 czarnych oliwek do dekoracji
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, ziolami prowansalskimi i sola
- w drugiej misce roztrzepac jajka, dodac oliwe, serek i mleko, dokladnie wymieszac
- przelac plyny do miski z maka i polaczyc wszystkie skladniki
- przelozyc ciasto do muffinkowych dolkow / wylozonych papierowymi papilotkami /
- oliwki do dekoracji wcisnac w ciasto
- piec w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut
Wloskie lyzeczki sa male: maja 5 ml objetosci.
W przepisie bylo 100 ml oliwy, ale ja dalam tylko 30 z uwagi na kalorie
		 Uzupelnilam serkiem wlasnej produkcji.
	
 Uzupelnilam serkiem wlasnej produkcji. 
Byl tez szafran, ale zoltka jajek od kur z Livorno sa pomaranczowe, wiec i tak nie byloby tego widac.
Zauwazylam jednak, ze muffinki wytrawne gorzej odchodza od papierkow.
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			http://www.mammeonline.net/modules.php?op=...r=0&thold=0
Skladniki na 12 sztuk
180 g maki
1 torebka proszku do pieczenia do slonych wypiekow / 16 g /
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1 lyzeczka soli
3 jajka
30 ml oliwy extravergine
70 ml di serka jogurtowego produkcji domowej / lub typu Philadelfia /
120 ml mleka
100 g czarnych oliwek wypestkowanych i pokrojonych na cwiartki
12 czarnych oliwek do dekoracji
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, ziolami prowansalskimi i sola
- w drugiej misce roztrzepac jajka, dodac oliwe, serek i mleko, dokladnie wymieszac
- przelac plyny do miski z maka i polaczyc wszystkie skladniki
- przelozyc ciasto do muffinkowych dolkow / wylozonych papierowymi papilotkami /
- oliwki do dekoracji wcisnac w ciasto
- piec w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut
Wloskie lyzeczki sa male: maja 5 ml objetosci.
W przepisie bylo 100 ml oliwy, ale ja dalam tylko 30 z uwagi na kalorie
 
	Byl tez szafran, ale zoltka jajek od kur z Livorno sa pomaranczowe, wiec i tak nie byloby tego widac.
Zauwazylam jednak, ze muffinki wytrawne gorzej odchodza od papierkow.

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
			 
 
		 
	

 
			