- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Quinoa wielobarwne
Dla 4 osob :
1 szkl. Quinoa
3 pomidory
1 duza cebula
1 papryka czerwona + 1 zielona (ja daje zolta...)
2 zabki czosnku
szafran
kawalek swiezego imbiru
1 lisc laurowy
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
Podsmazyc cebulke w oliwie z szafranem, startym imbirem i rozgniecionym zabkiem czosnku. Dodac pokrojone w kawaleczki pomidory i papryke, doprawic do smaku i dusic ok. 5 min.
Dodac quinoa wczesniej oplukane na sitku i dobrze odcedzone. Wymieszac i dusic ok. 5 min ; dodac 2 szkl. goracej wody , lisc laurowy, przykryc i gotowac ok. 10 min ; kiedy z ziaren quinoa wychodzi taja jakgdyby srezynka, to znaczy wtedy, ze jest dobrze ugotowane. Mozna zostawic jeszcze troche pod przykryciem, zeby ziarna dobrze napecznialy i "przeszly" warzywami ;
Polecam np. z jajkiem sadzonym
Dla 4 osob :
1 szkl. Quinoa
3 pomidory
1 duza cebula
1 papryka czerwona + 1 zielona (ja daje zolta...)
2 zabki czosnku
szafran
kawalek swiezego imbiru
1 lisc laurowy
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
Podsmazyc cebulke w oliwie z szafranem, startym imbirem i rozgniecionym zabkiem czosnku. Dodac pokrojone w kawaleczki pomidory i papryke, doprawic do smaku i dusic ok. 5 min.
Dodac quinoa wczesniej oplukane na sitku i dobrze odcedzone. Wymieszac i dusic ok. 5 min ; dodac 2 szkl. goracej wody , lisc laurowy, przykryc i gotowac ok. 10 min ; kiedy z ziaren quinoa wychodzi taja jakgdyby srezynka, to znaczy wtedy, ze jest dobrze ugotowane. Mozna zostawic jeszcze troche pod przykryciem, zeby ziarna dobrze napecznialy i "przeszly" warzywami ;
Polecam np. z jajkiem sadzonym