- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na prosbe Margot... przepis na zakwas pszenny z maka zytnia razowa w poczatkowej fazie hodowli...
przepis adaptowany
1 dzien:
136g maki zytniej razowej
170g wody
5.5g (1 lyzeczka) miodu
razem: 312g
Dobrze wymieszac skladniki, przykryc szczelnie folia i zostawic w cieplym miejscu (27C) na 24 godziny
2 dzien:
1/2 (156g) "wczorajszej" mikstury
34g zytniej maki razowej
34g bialej maki pszennej 11-12% proteiny
85g wody
razem: 309g
Wymieszac strannie, przykryc folia, zostawic w cieplym miejscu (27C). Idealnie w tej fazie powinno sie dokarmiac dwa razy w 12 godzinnych odstepach napierw maka razowa, potem pszenna (woda na pol).
3 dzien:
1/2 (155g) "wczorajszej" mikstury
68g maki pszennej bialej chlebowej (11-12% proteiny)
85g wody
Dobrze wymieszac, przykryc folia, dokarmiac co 12 godzin, dzielac powyzsza ilosc maki i wody na pol.
4 i 5 dzien jak wyzej.
Dnia 6 zakwas powinien byc gotowy do uzytku, jednakze, jak radzi H., powinno dokarmiac sie jeszcze przez 2-3 dni, korzystajac z ilosc podanych dla dnia 3.
Powodzenia
przepis adaptowany
1 dzien:
136g maki zytniej razowej
170g wody
5.5g (1 lyzeczka) miodu
razem: 312g
Dobrze wymieszac skladniki, przykryc szczelnie folia i zostawic w cieplym miejscu (27C) na 24 godziny
2 dzien:
1/2 (156g) "wczorajszej" mikstury
34g zytniej maki razowej
34g bialej maki pszennej 11-12% proteiny
85g wody
razem: 309g
Wymieszac strannie, przykryc folia, zostawic w cieplym miejscu (27C). Idealnie w tej fazie powinno sie dokarmiac dwa razy w 12 godzinnych odstepach napierw maka razowa, potem pszenna (woda na pol).
3 dzien:
1/2 (155g) "wczorajszej" mikstury
68g maki pszennej bialej chlebowej (11-12% proteiny)
85g wody
Dobrze wymieszac, przykryc folia, dokarmiac co 12 godzin, dzielac powyzsza ilosc maki i wody na pol.
4 i 5 dzien jak wyzej.
Dnia 6 zakwas powinien byc gotowy do uzytku, jednakze, jak radzi H., powinno dokarmiac sie jeszcze przez 2-3 dni, korzystajac z ilosc podanych dla dnia 3.
Powodzenia
Ostatnią edycję dokonał moderator: