IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Lody karmelowe z solonym masłem wg Davida Lebovitza
dziunia
post 26 Jul 2007, 11:29
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Przepis wypróbowany przez Bajaderkę icon_smile.gif Źródło przepisu: http://www.davidlebovitz.com/archives/2007...ter_c.html#more

Zacząć trzeba od tego, że bardzo ważnym składnikiem jest w tych lodach sól. Autor przestrzega przed używaniem zwykłej soli i poleca użycie soli morskiej najlepiej fleur de sel lub soli Maldon, soli szarej (chodzi chyba o naszą kamienną?) lub soli koszernej. Jednym zdaniem dobra sól to podstawa.
Proporcje są na ok. 1 litr lodów.

Praline karmelowe

- 1/2 szklanki czyli 100 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli morskiej

Cukier wsypać równą warstwą do patelni z grubym dnem. Natłuścić olejem płaską blachę do pieczenia lub wyłożyć ją matą silikonową. Cukier podgrzewać na średnim ogniu aż przy brzegach zacznie się rozpuszczać. Używając odpornego na wysoką temperaturę(nienagrzewającego się-polecam łyżkę drewnianą) narzędzia. mieszać cukier od brzegów do środka aż masa całkowicie się rozpuści i zacznie pachnieć karmelowo ( i ściemnieje) Teraz jednym zdecydowanym ruchem wsypać do karmelu sól i nie mieszając, wylać masę na wcześniej przygotowaną blachę, którą od razu nalezy poruszać tak, żeby rozprowadzić masę ceinką warstwą. Odstawić do ostudzenia.

Masa lodowa

- 2 szklanki czyli 1/2 l pełnego mleka
- 1,5 szklanki czyli 300 g cukru
- 4 łyżki-60 g solonego masła
- ścięte 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 szklanka śmietany 30%
- 5 dużych żółtek
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Najpierw przygotować duże naczynie wypełnione do 1/3 wysokości kostkami lodu z taką ilością zimnej wody, żeby kostki pływały, i wstawić do niego mniejsze naczynie, do którego należy wlać 1 szklankę mleka.
Cukier wsypać równą warstwą do patelni (autor pisze, że można użyć tej samej patelni na której przygotowywaliśmy praline bez jej wcześniejszego umycia icon_smile.gif ) Skarmelizować cukier w sposób opisany wyżej. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać, dodac śmietanę, wymieszać - mogą się porobić twarde kawałki karmelu, ale po podgrzaniu masy i mieszaniu powinny się rozpuścić. Następnie dodać resztę mleka (drugą szklankę) i wymieszać. Żółtka wymieszać w misce i powoli dodawać ciepłą masę karmelową, a następnie wlać masę żółtkową z powrotem do tego samego garnka i podgrzewać aż zgęstnieje i osiągnie temperaturę 71-77*C. Wlać masę przez sitko do miski z zimnym mlekiem i mieszając schłodzić masę. Wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin. Masę ukręcić w maszynce. Praline rozrobnić na kawałki wielkości ok. 1 cm i po ukręceniu lodów szybko wmieszać do masy. Lody przełożyć do pudełka i domrażać w zamrażarce. Podczas zamrażania, mniejsze kawałki praline mogą zwilgotnieć i zrobić się lepkie.

EDIT: A tak wyglądają te lody w moim wykonaniu:

Załączony plik  solkarmel1.JPG ( 37.6K ) Suma pobrań: 29

Załączony plik  solkarmel2.JPG ( 38.18K ) Suma pobrań: 15


Rada praktyczna

Nie róbcie tego karmelu z solą najpierw. IMHO trzeba go zrobić bezpośrednio przed kręceniem lodów tak, żeby zdążył ostygnąć. Inaczej nabierze wilgoci i ciężko będzie go połamać. Ja swój wczoraj zawinęłam szczelnie w folię i mimo to, kleił się dzisiaj icon_mad.gif Nie wiem, może to wina pogody, wilgoć jest z pewnością duża. Bezpieczniej jednak będzie zrobić ten karmel w ostatniej chwili.
Aha, dodałam do lodów większość chrupek karmelowych, bo jakoś mało mi się wydawało kiedy wsypałam połowę. Poza tym poczęstowałam malutką łyżeczką icon_lol.gif szwagra i powiedział, że soli nie czuć(dlatego wsypałam więcej karmelu), i że lody nieziemskie icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 26 Jul 2007, 14:05
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Jakie to musi być boskie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 26 Jul 2007, 14:53
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



cala sie zaslinilam, ło matko! to musi byc boskie! Tylko czemu az tyle przy tym roboty (wiem wiem, tak naprawde to bardzo proste i szybkie icon_lol.gif), tak mi sieee nie ccheee po powrocie z pracy!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 26 Jul 2007, 15:03
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



wyobrażam sobie ten lekko słony smak karmelu... Coś jak w snickersie. A jak by do tych lodow dodac jeszcze fistaszków... O la la....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 26 Jul 2007, 15:09
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



nic nie mow, ja mam jeszcze pralinki (w sensie cachouettes - fistaszki??? w takim chrupkim karmelku, co je sie podgrzewa na suchych patelniach takich)...aaaa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 26 Jul 2007, 15:23
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



na szczęście nie mam odpowiedniej soli, a Bomi daleko icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 26 Jul 2007, 22:10
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.498
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Dziuniu
,dziękuję jak dojdzie maszyna to chyba muszę zrobić smacznego.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 27 Jul 2007, 08:34
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Dziunia, nie aż tak daleko... icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 29 Jul 2007, 22:02
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



No więc no więc.............. icon_mrgreen.gif To jest niewiarygodnie pyszne icon_eek.gif Karmel z solą rządzi icon_lol.gif A tak w ogóle, to lodów jeszcze nie zrobiłam, masa chłodzić się będzie w lodówce do jutra, ale pożarłabym ją tak na 'surowo' icon_lol.gif icon_wink.gif Dałam spróbować M i powiedział żeby to dobrze schować na noc icon_lol.gif Rano będę mrozić pierwszą partię - wyszedł litr masy, więc trzeba to na dwie części podzielić. I dodałam 2 listki żelatyny, nie wiem czy bez żelatyny nie będą zamrożone na kamień, a że smaku to nie zmienia to i nie zaszkodzi icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 29 Jul 2007, 22:15
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



a jakiej soli w koncu użyłaś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 29 Jul 2007, 22:26
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Sól mam zwykłą morską produkcji słoweńskiej, o taka: http://www.italmex.pl/oferta/firmy/droga.php ta drobno mielona(widać jednak płatki większe też) Pewnie nie jest specjalnie wyjątkowa icon_wink.gif ale na 'surowo' najpierw spróbowałam i wydaje mi się ok, nie tak 'chamska' jak zwykła sól, innej w Realu nie było, do Bomiego było mi dziś nie po drodze, a chęć na te lody była ogromna icon_mrgreen.gif Niestety Maldon salt jest dla mnie nieosiągalna icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 29 Jul 2007, 22:26
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Wczoraj latałam po sklepach za masłem solonym, bo chodzą za mna te lody jak piosnka jakaś. Dziś udało mi się kupić solonego Presidenta i jutro sie za nie zabieram. Dziuniu, a jak z tą żelatyną - trzeba to najpierw rozpuścić? Mam listki, ale nigdy ich jeszcze nie dodawalam do niczego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayus007
post 29 Jul 2007, 22:27
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 419
Dołączył: 18-July 07
Użytkownik nr: 4.680



AAA!
slono-słodkie, kocham.
i na nieszczęście mam wszystkie składniki, sól morską ostatnio nawet nabyłam. tez przepis będzie dl amnie jak znalazł na ćwiczenie silnej woli:>.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 29 Jul 2007, 22:41
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



CYTAT(Liska @ 29 Jul 2007, 23:26 ) *
Dziuniu, a jak z tą żelatyną - trzeba to najpierw rozpuścić? Mam listki, ale nigdy ich jeszcze nie dodawalam do niczego.



Listki najpierw wkłada się do miski z wodą i zostawia na 10 minut do namoczenia. Potem jak już dodasz to zimne mleko do masy lodowej, to listki wyjmij z wody(normalnie ręką, one się nie rozpuszczają tylko miękną bardzo) osącz chwilkę, dodaj do masy i mieszaj do rozpuszczenia co trwa moment dosłownie. I to wszystko icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 30 Jul 2007, 08:00
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Mam wszystko, oprócz masła solonego.
Prawdę mówiąc masło solone nieodmiennie kojarzy mi się z czasami zamierzchłymi i kartkami na żarcie. cvety.gif
Dziuniu, gdzie dostałaś takie masło?

Zrobiłabym, kurka blaszka, no zrobiłabym...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 30 Jul 2007, 09:04
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Małgosiu, President takie robi, na etykiecie zielonego koloru jest trochę: http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item...amp;body_hide=1 , i irlandzkie Kerrygold jest też w wersji solonej w kubeczku i w kostce takiej podłużnej: http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item...amp;body_hide=1 W Bomi oba na pewno dostaniesz, ostatnio kupowałam Kerrygold w kubeczku tam właśnie icon_smile.gif A President w większości supermarketów jest icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 30 Jul 2007, 09:24
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(dziunia @ 29 Jul 2007, 23:41 ) *
Listki najpierw wkłada się do miski z wodą i zostawia na 10 minut do namoczenia. Potem jak już dodasz to zimne mleko do masy lodowej, to listki wyjmij z wody(normalnie ręką, one się nie rozpuszczają tylko miękną bardzo) osącz chwilkę, dodaj do masy i mieszaj do rozpuszczenia co trwa moment dosłownie. I to wszystko icon_smile.gif



Dzięki icon_biggrin.gif Zatem biorę się do dzieła.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 30 Jul 2007, 10:16
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



lecker.gif lecker.gif lecker.gif lecker.gif Nie umiem odejść od miski, w której jest masa... To jest po prostu pyszne! Miałam tylko problem po dodaniu masla i mleka - zrobiły mi sie grudy i z 15 minut je rozpuszczalam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 30 Jul 2007, 10:26
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.419
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



To samo miałam, tzn. i z problemami z odejściem od garnka icon_lol.gif i z tymi grudami, ktore długo się rozpuszczały icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 30 Jul 2007, 11:08
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(dziunia @ 30 Jul 2007, 10:04 ) *
Małgosiu, President takie robi, na etykiecie zielonego koloru jest trochę: http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item...amp;body_hide=1 , i irlandzkie Kerrygold jest też w wersji solonej w kubeczku i w kostce takiej podłużnej: http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item...amp;body_hide=1 W Bomi oba na pewno dostaniesz, ostatnio kupowałam Kerrygold w kubeczku tam właśnie icon_smile.gif A President w większości supermarketów jest icon_smile.gif


Acha, czyli z tym masłem nie ma żadnego problemu.
Jakoś do tej pory masełko solone nie leżało w kręgu moich zainteresowań. cvety.gif
Dzięki za info. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th February 2020 - 23:25