Lody karmelowe z solonym masłem wg Davida Lebovitza

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
dziunia @ 30 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=551075Małgosiu, President takie robi, na etykiecie zielonego koloru jest trochę: http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item...amp;body_hide=1 , i irlandzkie Kerrygold jest też w wersji solonej w kubeczku i w kostce takiej podłużnej: http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item...amp;body_hide=1 W Bomi oba na pewno dostaniesz, ostatnio kupowałam Kerrygold w kubeczku tam właśnie
icon_smile.gif
A President w większości supermarketów jest
icon_smile.gif
Acha, czyli z tym masłem nie ma żadnego problemu.
Jakoś do tej pory masełko solone nie leżało w kręgu moich zainteresowań.
cvety.gif

Dzięki za info.
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ukręciłam właśnie, bosssskie są
mniam.gif
Teraz się domrażają, jeść będę później bo już wyjadłam wszystkie resztki co na ściankach wkładu zostały
icon_redface.gif
icon_lol.gif


Rada praktyczna

Nie róbcie tego karmelu z solą najpierw. IMHO trzeba go zrobić bezpośrednio przed kręceniem lodów tak, żeby zdążył ostygnąć. Inaczej nabierze wilgoci i ciężko będzie go połamać. Ja swój wczoraj zawinęłam szczelnie w folię i mimo to, kleił się dzisiaj
icon_mad.gif
Nie wiem, może to wina pogody, wilgoć jest z pewnością duża. Bezpieczniej jednak będzie zrobić ten karmel w ostatniej chwili.
Aha, dodałam do lodów większość chrupek karmelowych, bo jakoś mało mi się wydawało kiedy wsypałam połowę. Poza tym poczęstowałam malutką łyżeczką
icon_lol.gif
szwagra i powiedział, że soli nie czuć(dlatego wsypałam więcej karmelu), i że lody nieziemskie
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
HAHAHA, mówiłam, że to najlepsze lody na swiecie
lizak.gif

Idę po solone masło i jajka.
A następnym razem pokombinuję z tym przepisem, bo cudne były też karmelowe z imbirem.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Dziunia, ile czasu trzeba przeznaczyć takiego czynnego udziału przy robieniu lodów?
No wiem, pytanie może z serii tych głupich, ale ja muszę się tak zorganizować z robotą, żeby mój mały płaczek miał w tym czasie inne towarzystwo niz moje.

Masło solone już zakupione. Specjalnie do Bomi goniłam.
cvety.gif


Fotka wygląda obłędnie!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Chcialabym tylko zaznaczyc, ze to zdjecie jest zupelnie niepotrzebne
icon_neutral.gif


Te lody mi sie wcale, ale to wcale nie podobaja
icon_sad.gif

Te lody mi sie wcale, ale to wcale nie podobaja
icon_sad.gif

Te lody mi sie wcale, ale to wcale nie podobaja
icon_sad.gif

Te lody mi sie wcale, ale to wcale nie podobaja
icon_sad.gif


Jak tak powtorze ze sto razy to sama w to uwierze
fiesgrins.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Małgosiu, musisz sobie zarezerwować minimum 1/2 godziny, a lepiej 45 minut, z czego czynny udział to pewnie 2/3 tego czasu, bo karmel dość ciężko się rozpuszcza w tej śmietanie i trzeba stać i mieszać ciągle. Ten karmel słony zrób przed kręceniem lodów, on się robi w góra 10 minut, potem już sam zastyga.

Boshka, to niezdrowo tak się stresować
fiesgrins.gif
zrób te lody, no zrób
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
booozeee... dziewczyny!!!! az do zobaczenia tego zdjecia bylam przekonana ze nie potrzebuje maszynki do lodow...
dump.gif
ale teraz... wcale nie jestem juz taka pewna...
baa.gif

slyszalam ze tesciowa chce sie pozbyc swojej
icon_mrgreen.gif
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
dziunia @ 30 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=551840Małgosiu, musisz sobie zarezerwować minimum 1/2 godziny, a lepiej 45 minut, z czego czynny udział to pewnie 2/3 tego czasu, bo karmel dość ciężko się rozpuszcza w tej śmietanie i trzeba stać i mieszać ciągle. Ten karmel słony zrób przed kręceniem lodów, on się robi w góra 10 minut, potem już sam zastyga.

Boshka, to niezdrowo tak się stresować
fiesgrins.gif
zrób te lody, no zrób
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif
Dziunia tylko nie wspomina o ilości naczyń do umycia
icon_wink.gif
Góóóóóra misek!
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
lody krowkowe- mniam! zrobilam- wpisane do kajeciku ze stalymi przepisami- nastepnym razem zrobie z mniejsza iloscia cukru, bo z kolezanka zajadalysmy sie bez umiaru, ale jednak nam obu byly ciut za slodkie...
no i praline jakos mi nie przypadlo do gustu...

Pokaż załącznik 15524
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Liska @ 31 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=552327Dziunia tylko nie wspomina o ilości naczyń do umycia
icon_wink.gif
Góóóóóra misek!
Ale tego na szczęście zmywarka dokona.
icon_mrgreen.gif


A ja ciągle nie zrobiłam.
fiesgrins.gif
Mąż cały czas w rozjazdach, a Majka rzadko kiedy zasypia mi w dzień na więcej niż pół godziny.
rofl.gif
Muszę czekać na lepszy moment. Ale nie odpuszczę, nie odpuszczę!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Nie próbujcie ułatwiać sobie pracy podgrzewając mocno mleko i śmietanę, które wlewa się do karmelu z masłem. Dzisiaj wpadłam na taki pomysł, bo przecież miał się dzięki temu szybciej karmel rozpuścić. I karmel rozpuścił się faktycznie szybko, tyle że masa ma jakieś dziwne grudki, wprawdzie przecedziłam to przez gęste sitko ale konsystencja zupełnie gładka nie jest niestety. Tak więc wszystko po kolei wg przepisu trzeba robić zamiast kombinować
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wow! Margot super sa!!! ja sie nie odwazylam na ten przepis na pierwszy ogien... ale koniecznie chce je zrobic!!!
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Zrobiłam kolejny raz. Jakie to pyszne
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
Chociaż wyszła mi zupełnie inna konsystencja, poprzednim razem lody cały czas były niedokońca zmrozone, a teraz wyszły idealnie zwarte i kremowe
icon_smile.gif
ciekawe skąd ta rozbieznosc
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No, że wlać masę z powrotem do garnka po karmelu
fiesgrins.gif


EDIT: zmieniłam tak:

"Żółtka wymieszać w misce i powoli dodawać ciepłą masę karmelową, a następnie wlać masę żółtkową z powrotem do tego samego garnka"

Teraz lepiej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: