IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Smorodinówka kresowa*, pycha nalewka z czarnych porzeczek :)
marcychna
post 27 Jul 2007, 20:33
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.050
Dołączył: 6-August 06
Użytkownik nr: 2.086



Witam,

przepis zaciagnąłem z netu, czyba z rok temu ;)

Smorodinówka kresowa:

1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódka 40%
0,25 kg cukru + łyżka miodu wielokwiatowego.
Przyprawy: laska wanilii, 1 cm kory cynamonu, 3-4 goździki

Owoce oczyścic, umyc, osączyc na sicie i zalac je całym alkoholem razem z przyprawami. Macerowac w ciepłym miejscu 6 tygodni.
Zlac nalew, a owoce zasypac cukrem, dodac miód. Po uzyskaniu syropu (ok. tygodnia) zmieszac zlany syrop z wcześniejszym nalewem.
Przefiltrowac i rozlac do butelek na pół roku.

Wypróbowałem......Naprawdę warto icon_smile.gif

PS.
Jeszcze mam antałek w piwnicy.....chyba się nikt do niego nie dobrał ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witek
post 27 Jul 2007, 23:03
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.114
Dołączył: 21-June 07
Skąd: Okolice Wawy
Użytkownik nr: 4.411



oj warto, naprawdę warto icon_smile.gif jeszcze dwie butelczyny się uchowały ubiegłoroczne. Czas na latosie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 17 Feb 2008, 22:31
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



A gdyby ktoś miał okazję kupić oryginalną Smorodinę u naszych przyjaciół z wschodu - to polecam - pychota!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kalisz made
post 11 Jul 2008, 23:06
Post #4





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 64
Dołączył: 28-June 08
Użytkownik nr: 9.678



Przepraszqam za pytanie z serii głupich:)
Czy zamiast 0,5 l spirytusu można dać 1l alkoholu 40 % ? Czy wyjdzie coś chociaż podobnego?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcychna
post 11 Jul 2008, 23:22
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.050
Dołączył: 6-August 06
Użytkownik nr: 2.086



Na pewno nie będzie to już to samo...nalewka straci na % ponieważ owoce oddadzą swój naturalny sok, a to spowoduje powstanie innego trunku..słabszego niż zadany 40% alkohol....nalewki z zasady są mocniejsze, ponieważ w wiekszości ich składnikiem jest spirytus...ale także nalewek "nie pije się kieliszkami"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kalisz made
post 16 Jul 2008, 23:23
Post #6





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 64
Dołączył: 28-June 08
Użytkownik nr: 9.678



marychno - czyli lepiej nie psuć przepisu ? icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
matylda
post 17 Jul 2008, 21:47
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 222
Dołączył: 5-July 06
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 1.965



Chcialam zrobic ta nalewke, tylko ze w innej kolejnosci, niz w przepisie. A mianowicie owoce zasypac cukrem i zostawic tak z dzien, gora dwa az puszcza sok. Nastepnie zalac spirytusem (mysle ze wodka nie bedzie potrzebna, bo jest juz rozcienczenie przez sok, ale moze sie myle ), niech sobie lezy troche (wlasnie, nie wiem ile gruebel_2.gif ), następnie odcedzic owoce. I pic cheers.gif
Można tak zrobic, czy lepiej tak jak w przepisie ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcychna
post 18 Jul 2008, 15:42
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.050
Dołączył: 6-August 06
Użytkownik nr: 2.086



CYTAT(Kalisz made @ 17 Jul 2008, 00:23 ) *
marychno - czyli lepiej nie psuć przepisu ? icon_sad.gif


Jeśłi chcesz zrobić "orginalną" to rób wg przepisu....jeśli nie to myślę, że zawsze coś wyjdzie...a właściwe jeśłi "orginalna" byłaby za mocna zawsze możesz rozcieńczyć wodą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcychna
post 18 Jul 2008, 15:56
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.050
Dołączył: 6-August 06
Użytkownik nr: 2.086



CYTAT(matylda @ 17 Jul 2008, 22:47 ) *
Chcialam zrobic ta nalewke, tylko ze w innej kolejnosci, niz w przepisie. A mianowicie owoce zasypac cukrem i zostawic tak z dzien, gora dwa az puszcza sok. Nastepnie zalac spirytusem (mysle ze wodka nie bedzie potrzebna, bo jest juz rozcienczenie przez sok, ale moze sie myle ), niech sobie lezy troche (wlasnie, nie wiem ile gruebel_2.gif ), następnie odcedzic owoce. I pic cheers.gif
Można tak zrobic, czy lepiej tak jak w przepisie ??


Generalnie w nalewkah chodzi o wydobycie smaku z owoców lub ziół...myślę, że w twoim wypadku nie przyniesie to zmiany smaku, pod jednym warunkiem....jak zasypiesz owoce cukrem musisz je tak długo trzymać aż się rozpuści ten cukier całkowicie...a następnie musisz ZLAĆ ten sok i wtedy dopiero zalać owoce spirytusem z przyprawami tyle ile "mówi" przepis...po tym czasi połącz oba płyty i odstaw na pół roku....tak ja bym zrobił icon_smile.gif

Są dwa sposoby na robienie nalewek:
1. owoce+ cukier....potem spirytus
2. owoce+spirytus....potem cukier

Ja generalnie trzymam się 1 wersji,....ale czasami robię inaczej ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 31 Jul 2010, 12:09
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



Nastawilam wczoraj a teraz wyjezdzam na urlop. Tylko nie doczytalam i dalam caly kawalek cynamonu. Mam nadzieje, ze nie zepsuje mi to mojej nalewki. Zrobilam z poltorej porcji wiec moze bedzie ok
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 31 Jul 2010, 16:27
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.430
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Smak i zapach z tym cynamonem może być ciekawy, ale nie wiem, czy nalewkę będzie można nazwać smorodinówką. icon_smile.gif Może zagłuszyć te porzeczki.
Nie da się wyjąć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajaj
post 31 Jul 2010, 19:25
Post #12


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.615
Dołączył: 17-September 08
Skąd: Europa
Użytkownik nr: 10.861



Dzieki za rade. Wyjme jeszcze przed wyjazdem
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th January 2019 - 22:31