Wytrawne Muffiny z brokułami Alusmi

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
składniki
2 szkl. mąki
2 jaja
3/4 szkl. białego wytrawnego wina
1/4 szkl. oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
przyprawa chili (sporo)
4 posiekane ząbki czosnku
2 szkl. posiekanego brokuła


sposób przygotowania
Rozbić jajka w misce, dodać wino i oliwę, wymieszać.
Mąkę połączyć z przyprawami i resztą składników.
Dodać do mieszanki jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto nie powinno być gładkie,
Przełożyć do foremek do 3/4 wysokości i piec ok. 20-25 do zrumienienia.
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Iva dla mnie sporo to jest szczypta, nie lubie ostrego.
Używałam tylko świerzych, ale myślę, że jakby rozmrozic i dobrze osączyć to mogą być.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Sa tez mrozone. Mieszkam w strefie brokulowej. Mroza i wysylaja.
 

tomassi07

Member
Gru 9, 2007
2
0
0
A oto moja wersja tego przepisu:
składniki
2 szkl. mąki - mąkę miałem więc bez zmian
icon_wink.gif

2 jaja - z jajkami też nie było problemu
daumen.gif

3/4 szkl. białego wytrawnego wina - no i tu się zaczęły schody, bo do sklepu iść się nie chciało, ale było trochę swojaka białego w lodówce
icon_wink.gif
, tylko, że słodkiego, ale co tam, zamiast 3/4, dałem 1/2, a że, moje Kochanie powiedziało, że proporcje powinny być zachowane więc dolałem 1/4 kranówki
icon_lol.gif

1/4 szkl. oliwy - standardowo trochę roztopionej margaryny, oliwy nie było
1 łyżeczka proszku do pieczenia - ten jak i dwa poniższe składniki na szczęście były
fiesgrins.gif

1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
przyprawa chili (sporo) - no chili to u nas na stanie nie było, ale był pieprz
icon_wink.gif
, a żeby nie było zbyt łagodne, to dosypałem trochę oregano, marynaty do kurczaka, przyprawy do gyrosa...i co tam jeszcze było w szafce? aha, wegeta ziołowa
icon_lol.gif
no i z przyprawami to na tyle
4 posiekane ząbki czosnku - hehe, wiadomo, nie miałem, ale łyżka granulowanego i jest ok
dump.gif

2 szkl. posiekanego brokuła - i tu o dziwo, miałem brokuły, mrożone, ale nie było problemu
a do tego wszystkiego dorzuciłem jeszcze pomidora, od gapiłem z innych przepisów, wcześniej aby je wysuszyć, włożyłem do piekarnika, ale szkoda zachodu, rozpłynęły się, tyle tylko, że skórka zeszła
icon_lol.gif

i to chyba byłoby na tyle, a tu zamieszczam dowód, że się udały, i jak to moje Kochanie ujęło - jadalne, ja jednak skromnie uważam, że były bardzo smakowe
icon_lol.gif

i jeszcze podziękowania dla Kochanie za wskazówki - bardzo pomocne
bussi.gif
IMG_0143.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0143.JPG
    IMG_0143.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
lecker.gif

Mrożonke rozmrażaliście czy nie
icon_question.gif
 

tomassi07

Member
Gru 9, 2007
2
0
0
mrożone brokuły włożyłem do ciepłej wody, później wysuszyłem je suszarką do włosów
dump.gif
, bo przeczytałem, że powinny być suche
icon_biggrin.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

daumen.gif


Pewnie by wystarczyło osuszyć na papierowym reczniku
icon_wink.gif