Chocolate con chili

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Baaardzo czekoladowe ciastka dla koneserow
icon_biggrin.gif


* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki kakao
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 3/4 szklanki cukru pół na pół ciemny brązowy i biały
* 85g masła
* porządna szczypta chili/pieprzu cayenne i taka sama pieprzu czarnego
* aromat waniliowy
* 1 jajko
* 3/4 szklanki czekolady 60% w kawałkach

1. Wymieszać mąkę, kakao z sodą i solą.
2. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem (ma powstać w miarę jednolita masa), dodać cynamon, wanilię oraz pieprz.
3. Masę maślano-jajeczną połączyć z mąką i resztą, na koniec dodać czekoladę połamaną na kawałki.
4. Formować kulki o średnicy 4 cm układać na blaszce lekko spłaszczając.
5. Piec w temperaturze 170º C, z termoobiegiem, około 10 minut.

Jest z nimi jeden problem, bardzo łatwo je przypalic... metoda pieczenia "na rumiano" w ich przypadku sie nie sprawdza. Mimo tego polecam, gdyz są bardzo dobre
icon_biggrin.gif


 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ooo to zrobię na pewno
daumen.gif
i znając moją niecierpliwość to już jutro
icon_wink.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobione
icon_lol.gif
piekłam po kilka ciastek bo bałam się, że sie rozpłyną a one urosły praktycznie tylko w górę
icon_smile.gif
Są PYSZNE!
banana.gif
banana.gif
i banalne do zrobienia
icon_smile.gif

Dziękuję gorąco za przepis, na pewno powtórzę go nie raz
cvety.gif


P.S.

Ma ktoś pomysł na takie ciacha z serem pleśniowym?
fiesgrins.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Ja mam
icon_lol.gif

Bierzesz dwa ciastka, jedno smarujesz masą z sera pleśniowego i przykrywasz drugim i masz seropleśniowe markizy
fiesgrins.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
sylwia18 @ 13 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=561630ooo to zrobię na pewno
daumen.gif
i znając moją niecierpliwość to już jutro
icon_wink.gif
sylwia18 @ 13 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=561736zrobione
icon_lol.gif
piekłam po kilka ciastek bo bałam się, że sie rozpłyną a one urosły praktycznie tylko w górę
icon_smile.gif
Są PYSZNE!
banana.gif
banana.gif
i banalne do zrobienia
icon_smile.gif

Dziękuję gorąco za przepis, na pewno powtórzę go nie raz
cvety.gif
Kurcze.. jak te dni szybko lecą
icon_wink.gif
Rzeczywiście jestes niecierpliwa
icon_mrgreen.gif


Cieszę się że smakują i pozdrawiam
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
aga9999 @ 13 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=561892Kurcze.. jak te dni szybko lecą
icon_wink.gif
Rzeczywiście jestes niecierpliwa
icon_mrgreen.gif


Cieszę się że smakują i pozdrawiam
Oj tak, nawet bardzo niecierpliwa
icon_mrgreen.gif
Ja sie zajadam a siostra mówi, że szczypie ją w jezyk ...nie zna się dziewczyna
icon_wink.gif
Nastepnym razem może warto też zamiast pieprzu dodać skórki z pomarańczy i aromatu
gruebel_2.gif


Ja również pozdrawiam
bussi.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dzisiaj robię znowu...
Myslicie, że z suszoną miętą będą smaczne?
icon_mrgreen.gif
Jeśli tak to ile jej dać żeby była wyczuwałna
icon_question.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Nie, nie pomyliły się
icon_redface.gif
Bardzo smakowały mi te ciasteczka i pomyślałam że zamiast pieprzu można by dodać miętę...
Znając moje możliwości może to być bardzo głupi pomysł więc proszę nie owijać w bawełnę i walic prosto z mostu
icon_mrgreen.gif
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
sylwia18 @ 28 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=570481Nie, nie pomyliły się
icon_redface.gif
Bardzo smakowały mi te ciasteczka i pomyślałam że zamiast pieprzu można by dodać miętę...
Znając moje możliwości może to być bardzo głupi pomysł więc proszę nie owijać w bawełnę i walic prosto z mostu
icon_mrgreen.gif
Nie jest glupi. Ale ja nigdy nie robilam tych ciastek z mieta.. mozesz sprobowac, tylko nie zaluj miety
icon_biggrin.gif

A o efektach informuj.
Mysle ze mieta nie da sie ich zepsuc
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
aga9999 @ 28 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=570486Nie jest glupi. Ale ja nigdy nie robilam tych ciastek z mieta.. mozesz sprobowac, tylko nie zaluj miety
icon_biggrin.gif

A o efektach informuj.
Mysle ze mieta nie da sie ich zepsuc
icon_mrgreen.gif
Dziękuję, na pewno jeszcze pokombinuję z tą miętą
icon_smile.gif


A tym razem podwójna porcja bez pieprzu...po prostu przepysznie czekoladowe ciacha
mniam.gif
Wolałam nie dodawać do nich nic nadzwyczajnego bo są dla babci
icon_smile.gif


czekoladowe1.JPG

czekoladowe2.JPG
 

Załączniki

  • czekoladowe1.JPG
    czekoladowe1.JPG
    110.1 KB · Wyświetleń: 0
  • czekoladowe2.JPG
    czekoladowe2.JPG
    122.4 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Jakie piekne!!!
anbetung.gif
Sylwia
anbetung.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ostatnio mnie nachodzi na ciasteczke czekoladowe z chilli. Czy chilli jest tu bardzo wyczuwalne? Czy tylko odrobinę? Chciałabym, żeby wyraźnie było czuć ostrość, ale oczywiście nie za bardzo, bo to deser przecież.
I jakie te ciastka są w środku? Miękkie? Rozpływające? Czy takie "całkiem upieczone"?

Wyglądają obłędnie!