- Sie 22, 2006
- 974
- 0
- 0
Baaardzo czekoladowe ciastka dla koneserow
* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki kakao
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 3/4 szklanki cukru pół na pół ciemny brązowy i biały
* 85g masła
* porządna szczypta chili/pieprzu cayenne i taka sama pieprzu czarnego
* aromat waniliowy
* 1 jajko
* 3/4 szklanki czekolady 60% w kawałkach
1. Wymieszać mąkę, kakao z sodą i solą.
2. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem (ma powstać w miarę jednolita masa), dodać cynamon, wanilię oraz pieprz.
3. Masę maślano-jajeczną połączyć z mąką i resztą, na koniec dodać czekoladę połamaną na kawałki.
4. Formować kulki o średnicy 4 cm układać na blaszce lekko spłaszczając.
5. Piec w temperaturze 170º C, z termoobiegiem, około 10 minut.
Jest z nimi jeden problem, bardzo łatwo je przypalic... metoda pieczenia "na rumiano" w ich przypadku sie nie sprawdza. Mimo tego polecam, gdyz są bardzo dobre

* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki kakao
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 3/4 szklanki cukru pół na pół ciemny brązowy i biały
* 85g masła
* porządna szczypta chili/pieprzu cayenne i taka sama pieprzu czarnego
* aromat waniliowy
* 1 jajko
* 3/4 szklanki czekolady 60% w kawałkach
1. Wymieszać mąkę, kakao z sodą i solą.
2. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem (ma powstać w miarę jednolita masa), dodać cynamon, wanilię oraz pieprz.
3. Masę maślano-jajeczną połączyć z mąką i resztą, na koniec dodać czekoladę połamaną na kawałki.
4. Formować kulki o średnicy 4 cm układać na blaszce lekko spłaszczając.
5. Piec w temperaturze 170º C, z termoobiegiem, około 10 minut.
Jest z nimi jeden problem, bardzo łatwo je przypalic... metoda pieczenia "na rumiano" w ich przypadku sie nie sprawdza. Mimo tego polecam, gdyz są bardzo dobre

