Keks jabłkowy

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
KEKS JABŁKOWY

50 dag słodkich jabłek
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych daktyli
10 dag rodzynek
10 dag migdałów,ze skórką ,przeciętych na pół
2 łyżki miodu ,ale może być ciemny cukier ,syrop z buraka itp
1 średnia obrana marchewka
po 1/4 łyżeczki cynamonu,kardamonu ,anyżku ,kolendry-zmielone
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
Jabłka obrać zetrzeć na tarce -grube oczka ,zetrzeć marchew ,malutkie oczka.Bakalie grubo posiekać Wszystko razem wymieszać ,nakryć folią i zostawić na 10-12 godzin w chłodnym miejscu
Potem dodać
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść,włożyć do formy keksowej(ok30cm)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Piec w 180 stopniach ok 50-60 minut
Wystudzić ,zawinąć w papier do pieczenia ,jeść na drugi dzień ,ale nie koniecznie
icon_wink.gif

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
000_1212.jpg

000_1215.jpg
 

Załączniki

  • 000_1212.jpg
    000_1212.jpg
    741 KB · Wyświetleń: 6
  • 000_1215.jpg
    000_1215.jpg
    852.7 KB · Wyświetleń: 6

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Wygląda przepysznie.
Będę dziś namawiać rodzicieli,żeby kupili potrzebne składniki ^^ jako,że ja z domu noska nie wyściubiam i będziem degustować.
Dzięki za przepis !
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Uwielbiam jabłka, uwielbiam bakalie...wspaniały musi być ten keks! I zdjęcie piękne
icon_smile.gif
 

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Margot to mi się podoba : zero cukru i tłuszczu , tylko same witaminy. Zapisuję do wypróbowania. Dzięki
 

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Moje składniki przykryte folią czekają , aż minie jeszcze kilka godzin. Wieczorem po powrocie z pracy będzie "akcja pieczenie"
icon_mrgreen.gif
 

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Margot musiałaś mocno trzymać kciuki , bo wyszedł wspaniały i aromatyczny. Skusiłam się na jeden kawałek przed "leżakowaniem".
Dziękuję - przepis bardzo mi przypadł do gustu.
 

Załączniki

  • keks_1.JPG
    keks_1.JPG
    75.3 KB · Wyświetleń: 1

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziewczyny, czy on jest "twardy"? Jakoś takie sprawia na mnie wrażenie
icon_wink.gif
A przepis muszę sprobować koniecznie, bo kusi..., że hej
daumen.gif
icon_mrgreen.gif