- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
KEKS JABŁKOWY
50 dag słodkich jabłek
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych daktyli
10 dag rodzynek
10 dag migdałów,ze skórką ,przeciętych na pół
2 łyżki miodu ,ale może być ciemny cukier ,syrop z buraka itp
1 średnia obrana marchewka
po 1/4 łyżeczki cynamonu,kardamonu ,anyżku ,kolendry-zmielone
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
Jabłka obrać zetrzeć na tarce -grube oczka ,zetrzeć marchew ,malutkie oczka.Bakalie grubo posiekać Wszystko razem wymieszać ,nakryć folią i zostawić na 10-12 godzin w chłodnym miejscu
Potem dodać
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść,włożyć do formy keksowej(ok30cm)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Piec w 180 stopniach ok 50-60 minut
Wystudzić ,zawinąć w papier do pieczenia ,jeść na drugi dzień ,ale nie koniecznie
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

50 dag słodkich jabłek
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych daktyli
10 dag rodzynek
10 dag migdałów,ze skórką ,przeciętych na pół
2 łyżki miodu ,ale może być ciemny cukier ,syrop z buraka itp
1 średnia obrana marchewka
po 1/4 łyżeczki cynamonu,kardamonu ,anyżku ,kolendry-zmielone
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
Jabłka obrać zetrzeć na tarce -grube oczka ,zetrzeć marchew ,malutkie oczka.Bakalie grubo posiekać Wszystko razem wymieszać ,nakryć folią i zostawić na 10-12 godzin w chłodnym miejscu
Potem dodać
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść,włożyć do formy keksowej(ok30cm)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Piec w 180 stopniach ok 50-60 minut
Wystudzić ,zawinąć w papier do pieczenia ,jeść na drugi dzień ,ale nie koniecznie

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

