IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Blok waniliowy
Sylvia
post 29 Sep 2007, 22:27
Post #1


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 28-August 07
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 5.192



To mój pierwszy przepis tutaj, mam nadzieję, że będzie Wam smakować icon_smile.gif

BLOK WANILIOWY


400g mleka w proszku
150g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
paczka biszkoptów
1 paczka herbatników
150 g masła
szklanka wody
ok. 500 g bakalii w dowolnych proporcjach ( ja dodałam rodzynki, migdały orzechy)

Rozpuścić masło, cukier i wodę. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać w odstawić aby troszeczkę ostygło. Następnie wymieszać bakalie i poruszone herbatniki w mlekiem w proszku. Powoli dolewać płyn do sypkich składników dokładnie mieszając ( można też dodać mleko od razu do gotowania, ale trzeba to robić bardzo uważnie gdyż lubi tworzyć grudki!). Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową a następnie ułożyć warstwę biszkoptów. Przełożyć powstałą masę i przykryć z wierzchu folią, gdyż blok bardzo chłonie zapachy. Włożyć na kilka godzin do lodówki (u mnie rodzinka nie mogła się doczekać, więc powędrował na godzinę do zamrażalnika, a potem na następną do lodówki).

Blok jest pyszny i słodki ( a i tak zmniejszyłam ilość cukru icon_smile.gif)

Zdjęcia nie ma gdyż...ciasto w niewyjaśnionych okolicznościach zniknęło z lodówki ;P
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 30 Sep 2007, 12:10
Post #2


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



WItaj Sylvio icon_smile.gif Bardzo lubię waniliowy blok (niestety icon_wink.gif), polecam również mój przepis:

Składniki:
- 200g mleka w proszku
- 100g cukru
- op. cukru waniliowego
- 75g masła
- pół szklanki wody
- 200g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy laskowe, migdały bez skórki i rodzynki)
- 50g suszonego ananasa
- 50g suszonej papaji

W małym garnku rozpuszczamy na niewielkim gazie masło, cukier i wodę, pod koniec rozpuszczania dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu (garnku lub misce) mieszamy mleko w proszku i wszystkie bakalie i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość małego garnka. Bardzo dokładnie mieszamy (UWAGA: nie wyjeść zbyt dużo masy z garnka - trzeba mieć silną wolę, bo taka ciepła jest pyszna icon_smile.gif) i od razu przekładamy do lekko natłuszczonej formy dowolnego kształtu (ja użyłam małego ale wysokiego, plastikowego pojemnika). Szczelnie owijamy folią (żadne zapachy z lodówki nie moga się dostawać!) i schładzamy najlepiej dobę.
Załączone pliki
Załączony plik  blokwaniliowy.JPG ( 22.56K ) Suma pobrań: 58
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 30 Sep 2007, 13:13
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Oczywiście, muszę taki blok zrobić, bo moje ślinianki nie wytrzymają tego widoku. mniam.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 30 Sep 2007, 13:31
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



Lallaby nie lubię Cię cry_1.gif baa.gif
udało mi się wyprzeć z pamięci to zdjęcie po przeglądaniu Twojego bloga a tu znów mnie nawiedza fiesgrins.gif będziesz miała moją figurę na sumieniu icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fineska
post 30 Sep 2007, 14:05
Post #5


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 124
Dołączył: 12-February 06
Skąd: Łowicz
Użytkownik nr: 1.377



smakowicie wygląda... a ja niby ciagle na diecie..ale co poradze ze uwielbiam słodkosci i wszystko co drozdzowe:) i ciagle cos ściągam z forum icon_smile.gif

a powiedzcie mi dziewczyny na jakie formy sa te przepisy??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylvia
post 30 Sep 2007, 15:16
Post #6


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 28-August 07
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 5.192



CYTAT(fineska @ 30 Sep 2007, 15:05 ) *
smakowicie wygląda... a ja niby ciagle na diecie..ale co poradze ze uwielbiam słodkosci i wszystko co drozdzowe:) i ciagle cos ściągam z forum icon_smile.gif

a powiedzcie mi dziewczyny na jakie formy sa te przepisy??


Moja na normalnej wielkości keksówkę icon_smile.gif. Właśnie zjadłam ostatni kawałek mojego bloku ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 1 Oct 2007, 20:04
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.461
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



A to mój dziś zrobiony blok z przepisu Lullaby, a właściwie z przepisu Dorotus76, który miałam już dawniej (obydwa są identyczne, a może to jest ta sama osoba icon_question.gif )

Załączony plik  R__ne_001.jpg ( 21.2K ) Suma pobrań: 27


Pierwszy raz zrobiłam dokładnie wg przepisu, ale wyszedł mi za luźny. Dziś dodałam ciut więcej mleka i jest akurat. Zmieniłam tylko bakalie, bo niestety od jakiegoś czasu zniknęły ze sklepów, które ja odwiedzam, ananasy i papaja. Dałam rodzynki, orzechy, żurawiny i smażoną w domu skórkę z zielonego grapefruita.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 2 Oct 2007, 07:16
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Ja wczoraj tez zrobiłam ten blok. icon_smile.gif
I choć to był mój pierwszy blok z tego przepisu (robiłam z przepisu Lullaby, tylko z podwójnej porcji), to czułam że płynu będzie za dużo i dałam ciut mniej (i dobrze zrobiłam icon_wink.gif ).
Blok jeszcze stoi w lodówce, jeszcze go nie próbowałam, ale po wczorajszym wylizywaniu miski myślę, że będzie pyszny. icon_biggrin.gif

Acha, ja do swojego bloku dałam cukier z prawdziwą wanilią, a oprócz tego do części płynnej, podczas rozpuszczania na ogniu, wrzuciłam kawałek rozciętej laski wanilii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 2 Oct 2007, 15:55
Post #9


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



CYTAT(hazo @ 1 Oct 2007, 21:04 ) *
A to mój dziś zrobiony blok z przepisu Lullaby, a właściwie z przepisu Dorotus76, który miałam już dawniej (obydwa są identyczne, a może to jest ta sama osoba icon_question.gif )

Załączony plik  R__ne_001.jpg ( 21.2K ) Suma pobrań: 27


Pierwszy raz zrobiłam dokładnie wg przepisu, ale wyszedł mi za luźny. Dziś dodałam ciut więcej mleka i jest akurat. Zmieniłam tylko bakalie, bo niestety od jakiegoś czasu zniknęły ze sklepów, które ja odwiedzam, ananasy i papaja. Dałam rodzynki, orzechy, żurawiny i smażoną w domu skórkę z zielonego grapefruita.



Hazo to jest mój przepis, Dorotus go sobie "pożyczyła".
Pięknie wygląda lecker.gif


Małgoś, Agusiu, polecam, bo jest naprawdę pyszny icon_mrgreen.gif
Finesko, u mnie keksówka jest za duża. Mam taki plastikowy pojemnik i w nim zawsze robię. Wychodzi nieco mniej niż na keksówkę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilka
post 4 Oct 2007, 09:09
Post #10





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 33
Dołączył: 24-July 06
Użytkownik nr: 2.032



Też go wczoraj zrobiłam. Niebo w gębie. Z braku innych bakalii tylko z rodzynkami i orzechami.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
szanti
post 4 Oct 2007, 09:18
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 9-August 07
Użytkownik nr: 4.956



Dziewczyny te Wasze bloki wygladaja przesmacznie lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 4 Oct 2007, 09:19
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.461
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(lullaby @ 2 Oct 2007, 16:55 ) *
Mam taki plastikowy pojemnik i w nim zawsze robię. Wychodzi nieco mniej niż na keksówkę.


Ja też robię w zamykanym plastikowym pojemniku i niczym go nie wykładam. Po naciśnięciu bardzo ładnie z niego wychodzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 4 Oct 2007, 14:57
Post #13


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



CYTAT(ilka @ 4 Oct 2007, 10:09 ) *
Też go wczoraj zrobiłam. Niebo w gębie. Z braku innych bakalii tylko z rodzynkami i orzechami.



mniam.gif


CYTAT(hazo @ 4 Oct 2007, 10:19 ) *
Ja też robię w zamykanym plastikowym pojemniku i niczym go nie wykładam. Po naciśnięciu bardzo ładnie z niego wychodzi.


Zgadza się, na początku delikatnie natłuszczałam pojemnik, ale raz o tym zapomniałam i okazało się, że i tak blok bezproblemowo wychodzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 5 Oct 2007, 09:03
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



A mój był z ananasem, papają zieloną i czerwoną, rodzynkami królewskimi i migdałami.
Robiłam go w keksówce silikonowej.

Załączony plik  blok_waniliowy_1.JPG ( 834.81K ) Suma pobrań: 20
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 5 Oct 2007, 09:26
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.461
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Piękny! Jaki kolorowy!
Też chyba dziś powtórzę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Oct 2007, 12:36
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.641
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



dokładnie wg tego przepisu
mniam
Załączony plik  000_1321.jpg ( 445.62K ) Suma pobrań: 17
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 5 Oct 2007, 17:53
Post #17


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



Margot, Ty kobieto niesamowita daumen.gif

Małgoś i Twój apetyczny!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 5 Oct 2007, 19:44
Post #18


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Lullaby, ten z pistacjami tez juz dzisiaj podziwiałam. Pewnie będzie następny w kolejce. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 7 Oct 2007, 09:27
Post #19


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



CYTAT(Małgoś.dz. @ 5 Oct 2007, 20:44 ) *
Lullaby, ten z pistacjami tez juz dzisiaj podziwiałam. Pewnie będzie następny w kolejce. icon_smile.gif


Jeśli zrobisz, napisz Małgoś czy smakował icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elkunia
post 11 Oct 2007, 16:26
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 209
Dołączył: 20-March 06
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 1.527



zrobiłam z przepisu Lullaby był pyszny mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 28th September 2020 - 19:18