Puszyste muffinki z białym serem i owocami

Juleńka

Member
Paź 20, 2007
7
0
0
Przepis na 24 muffinki (wielkość papilotek 50x35), bo zawsze tyle robię, mniej się nie opłaca.
icon_smile.gif


Składniki mokre:
2 jaja
100 ml oleju
200 ml mleka

Składniki suche:
300 g mąki
150 g cukru (200 g cukru, gdy wolicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
300 g sera białego
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
(jajko i cukier dodać do sera i wymieszać, ale nie robić "papki" z sera)

puszka brzoskwiń lub gruszek w syropie (ja zawsze kupuję tę 850 g, bo część podjadam podczas pieczenia)
icon_smile.gif



Wymieszać suche, wymieszać mokre, potem dodać mokre do suchych, wymieszać energicznie, ale nie za długo.
Nalewać do dołków po łyżce ciasta, potem nakładać po łyżeczce sera i po kawałku brzoskwini lub gruszek (ja dawałam 1/4 połówki brzoskwini, gruszki, czasem więcej). Na to wszystko znów po łyżce ciasta, by było max. 3/4 ciasta w dołku.

Piec 20-30 minut w temp. ok. 190-200 stopni.


Z tego przepisu muffiny są mało słodkie (takie lubimy najbardziej), dlatego bardzo często polewam je jeszcze czekoladą i posypuję kolorowymi lub czekoladowymi cukierkami. Są wtedy super.
icon_smile.gif


Smacznego
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • mufinki_11_11_07.jpg
    mufinki_11_11_07.jpg
    1.8 MB · Wyświetleń: 0

asiad

Member
Kwi 5, 2008
114
0
0
dzisiaj zrobiłam i moim zdaniem wyszły super
icon_smile.gif

ale zamiast jakiegoś owocu dałam troszeczkę czekolady...wyszły dobrze
icon_smile.gif

20080426_00012.jpg
zdjęcie ma za duzo swiatla ale sa smaczne...slowo honoru
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • 20080426_00012.jpg
    20080426_00012.jpg
    111 KB · Wyświetleń: 0

buncia

Member
Kwi 16, 2008
113
0
0
Zrobiłam z połowy porcji, nie dodałam jajka do serka, użyłam serka kremowego typu Philadelpia i świeżych pomarańczy. Wyszło 12 sztuk - pyszniutkie, delikatne...
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: