Przepis na 24 muffinki (wielkość papilotek 50x35), bo zawsze tyle robię, mniej się nie opłaca.
Składniki mokre:
2 jaja
100 ml oleju
200 ml mleka
Składniki suche:
300 g mąki
150 g cukru (200 g cukru, gdy wolicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
300 g sera białego
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
(jajko i cukier dodać do sera i wymieszać, ale nie robić "papki" z sera)
puszka brzoskwiń lub gruszek w syropie (ja zawsze kupuję tę 850 g, bo część podjadam podczas pieczenia)
Wymieszać suche, wymieszać mokre, potem dodać mokre do suchych, wymieszać energicznie, ale nie za długo.
Nalewać do dołków po łyżce ciasta, potem nakładać po łyżeczce sera i po kawałku brzoskwini lub gruszek (ja dawałam 1/4 połówki brzoskwini, gruszki, czasem więcej). Na to wszystko znów po łyżce ciasta, by było max. 3/4 ciasta w dołku.
Piec 20-30 minut w temp. ok. 190-200 stopni.
Z tego przepisu muffiny są mało słodkie (takie lubimy najbardziej), dlatego bardzo często polewam je jeszcze czekoladą i posypuję kolorowymi lub czekoladowymi cukierkami. Są wtedy super.
Smacznego

Składniki mokre:
2 jaja
100 ml oleju
200 ml mleka
Składniki suche:
300 g mąki
150 g cukru (200 g cukru, gdy wolicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
300 g sera białego
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
(jajko i cukier dodać do sera i wymieszać, ale nie robić "papki" z sera)
puszka brzoskwiń lub gruszek w syropie (ja zawsze kupuję tę 850 g, bo część podjadam podczas pieczenia)

Wymieszać suche, wymieszać mokre, potem dodać mokre do suchych, wymieszać energicznie, ale nie za długo.
Nalewać do dołków po łyżce ciasta, potem nakładać po łyżeczce sera i po kawałku brzoskwini lub gruszek (ja dawałam 1/4 połówki brzoskwini, gruszki, czasem więcej). Na to wszystko znów po łyżce ciasta, by było max. 3/4 ciasta w dołku.
Piec 20-30 minut w temp. ok. 190-200 stopni.
Z tego przepisu muffiny są mało słodkie (takie lubimy najbardziej), dlatego bardzo często polewam je jeszcze czekoladą i posypuję kolorowymi lub czekoladowymi cukierkami. Są wtedy super.

Smacznego